Vijesti , Evropa , Rusija , Ekonomija ,

Odnosi između Rusije i Grčke imaju „mnogo potencijala“

Rusko-grčki odnosi imaju "veliki potencijal" i dalje će se razvijati kada se "problemi" između EU i Rusije ustabile, izjavio je grčki ministar gospodarstva za RT, na završnici ekonomskog foruma u St. Petersburgu.

"Mislim da postoji mnogo potencijala [u rusko-grčkim odnosima] u velikom broju sektora," rekao je Giorgos Stathakis, ministar gospodarstva, infrastrukture i turizma. Čim se problemi koji „u ovom trenutku postoje između EU i Grčke prevaziđu, odnosi [između Moskve i Atine] će biti u potpunosti razvijeni“, dodao je.

Stathakis je dodao da je "zadovoljan s forumom," ali nije bio voljan otkriti da li su na forumu postignuti bilo kakvi „rezultati“.

"Očigledno je da postoje diskusije i određeni oblici sporazuma u vezi energetskih odnosa i saradnje između Grčke i Rusije", rekao je ministar.

Šef odjela ekonomskih odnosa grčkog ministarstva vanjskih poslova, Giorgos Tsipras, je ponovio Stathakisove riječi kada su ga pitali o rusko-grčkoj suradnji. Govoreći za RT, rekao je da forum u St. Petersburgu predstavlja "novi početak za ekonomske odnose između Rusije i Grčke."

Na pitanje o vrlo skeptičnim izvještajima u zapadnim medijima, Tsipras je u šali odgovorio da oni koji su izrazili sumnju da će se odnosi između Moskve i Atine nastaviti poboljšavati, su jednostavno "ljubomorni".

"Nova vlada znači da ćemo imati višedimenzionalnu vanjsku politiku i ekonomsku spoljnu politiku, a Rusija je samo jedna od zemalja sa kojom ćemo poboljšati svoje odnose."

On je dodao da je Rusija "jedna od glavnih sila multipolarnog svijeta koji dolazi u novom ekonomskom okruženju nakon krize iz 2008. godine."

U petak, Rusija i Grčka su potpisale sporazum za stvaranje zajedničkog poduhvata za izgradnju turskog gasovoda preko teritorije Grčke, izjavio je ruski ministar energetike, Aleksandar Novak.

Naftovod će imati kapacitet od 47 milijardi kubnih metara godišnje, a njegovi troškovi izgradnje se procjenjuju na 2 milijarde eura.

Govoreći o približavanju roka za otplatu duga njenim međunarodnim kreditorima, Tsipras je rekao da je Atina učinila  „svaki mogući kompromis."

"Mislim da je lopta na strani Europske unije", rekao je, dodajući da se Grčka više "neće žrtvovati" pošto "ljudi više ne mogu da pate".

Ranije, grčki premijer Alexis Tsipras je rekao da Europa ne bi trebalo da misli da je "središte svemira" i da mora shvatiti da se centar ekonomskog razvoja prebacuje na druge regije.

Evropska unija bi "trebala da nađe svoj put natrag do svojih statutarnih principa: solidarnost, demokracija [i] socijalna pravda", rekao je Tsipras. "Držeći se politike štednje i politike koja šteti socijalnoj koheziji, koja otežava recesije, to je nemoguće", dodao je Tsipras.

Izvor: RT / APA.ba
Tags: