Vijesti , Rusija ,

Rusija razvija univerzalnu oklopnu robotsku platformu od sedam tona

Ruski vučni robotski sistem koji bi trebao da bude u funkciji do kraja 2015. će biti u stanju da se koristi u ljudski-neprijateljskim okruženjima, kao što je bojno polje, nuklearno područje, ekstremni uslovi Arktika ili unutar miniranih područja.

Robotska platforma, pod nazivom RUP-01G, će težiti do 7 tona, ovisno o zahtjevima opreme i vrsti oklopa, sa dimenzijama dužine oko 3,5 metara i širine do dva metra. Robot će nositi do 2 tone hardvera i imati maksimalnu brzinu od 40 km/h. Moći će ostati operativan čak i nakon pada do 2 metra.

Sistem je razvijen od strane ruskog Systemprom koncerna, sastavnog dijela United Instrument Manufacturing Corporation. Proizvođač obećava da će se moći koristiti u situacijama kada je ugrožen ljudski život, kao što su vojne misije nadgledanja, policijske kontra-terorističke operacije, gašenje požara, nakon incidenata u nuklearnim elektranama, u operacijama izviđanja hemijski i biološki kontaminiranih područja, za funkciju osiguranja patrola i za operacije spašavanja.

"Mi trenutno radimo na nekoliko sistema, rekao je Aleksej Simulin, šef znanosti i tehnologije unutar odjela Systemprom.

"Jedan od njih je i univerzalni robotski kompleks sposoban da podnese razne vrste radnih opterećenja. Na ovom kompleksu će biti veliki izbor dodatne opreme pod-sistema za održavanje [električnnog] napajanja i kontrolu nosivosti sistema."

Sa dovoljno snage i integriranom komandom i kontrolom robotske platforme, "možemo pretvoriti ovaj stroj u gotovo bilo šta", rekao je Simulin, dodajući da instaliranje nosivosti modula može biti od različitih proizvođača.

RUP-01G robotska platforma bi mogla biti pretvorena u jedinicu za radio-elektronsko ratovanje ili komunikacijski repetitor, što znači da bi mogao primiti sistem napajanja velikog kapaciteta.


Programer kaže da će početni opseg sistema biti 10 kilometara od njegovog kontrolnog centra, ali postoje planovi da ga pretvori u autonomni sistem sa umjetnom inteligencijom (AI).

"Ovaj stroj je dizajniran tako da bi mogao biti učitan u vojni kamion ili da može biti izbačen iz zraka", rekao je Simulin, dodajući da kompanija koja razvija platformu planira započeti tvorničke testove do kraja ove godine.


Još jedna jedinstvena karakteristika RUP-01G jeste njegov sistem kontrole koji je posebno razvijen za platformu. Funkcionira bez "klasičnog operativnog sistema", kao što je Windows ili Linux, i učitava za 1,5 sekundi. Sve kontrolne elektronske komponente ove platforme su proizvedene u Rusiji, rekao je Simulin, dodajući da će se novi sistem vjerojatno koristiti i za druge perspektive ruske robotske platforme. 


Za rusku vojsku, Systemprom razvija dvije varijante RUP-01G, jedna varijanta za bojno polje koji je naoružan teškim mitraljezom i minobacačem i skaut verzijom, koja je opremljena malim UAV-om za izviđanje.

Tačan izgled RUP-01G platforme ostaje tajna.


Tijekom posljednjih nekoliko godina predstavljen je veliki broj robotskih sistema koji su naoružani oružjem malog kalibra i anti-raketnim bacačima. Neki od njih, kao što je platforma-M i Uran, se aktivno testiraju u ruskoj vojsci, ali nije bilo zvaničnih informacija o broju jedinica koje je kupilo Ministarstvo odbrane.

Izvor: RT / APA.ba
Tags: Rusija vojska oklopna robotska platforma vojna tehnologija