SAD i Kanada ,

SCOTUS presudio u korist pokrivenih muslimanskih žena u Abercrombie & Fitch tužbi

Vrhovni sud SAD-a presudio je u korist muslimanke koja je rekla da je diskriminirana kada ju je trgovina odjeće Abercrombie & Fitch odbila zaposliti nakon pojavljivanja na razgovor u vjerskoj marami.

U 8-1 rješenju izrečenom u ponedjeljak, Visoki sud je rekao da je Abercrombie kriv zato što  nije zaposlio Samanthu Elauf zbog njezinog izgleda nakon razgovora za posao.

Tema religije nije bila sporna tijekom intervjua u jednoj od radnji Abercrombie, dječije trgovine u Tulsi, Oklahoma, ali pomoćnik upravitelja Heather Cooke je priznao svom šefu nakon razgovora da Elaufina marama povređuje ''politiku izgleda" radnje koja zabranjuje nošenje marame.

Odvjetnici za trgovinu odjećom su rekli da Elauf nije odbijena zbog njezine vjerske odjeće, nego zato što se njen izgled sukobio sa "klasičnim East Coast kolegijalnim stilom" koji se traži od njihovih zaposlenika. 

Kandidatima ne bi trebalo biti dopušteno "da šute i pretpostave da poslodavac prepoznaje religijske motive iza njihovih modnih odluka" tvdio je Abercrombie u pravnom uvodu koji je podnesen visokom sudu, kako izvještava New York Times ove sedmice.

Najavljujući odluku u ponedjeljak ujutro, međutim, sud je rekao da ne bi bilo bitno ako su Elaufini vjerski zahtjevi i spomenuti tijekom intervjua.

"Podnositelj zahtjeva mora samo pokazati da je njegova potreba za prijem u radni odnos motivirajući faktor u odluci poslodavca, a ne da li poslodavac ima saznanja o njegovoj potrebi" sudac Antonin Scalia je to napisao za većinu.

"Zahtjev za smještaj... bi možda lakše zaključio motiv, ali to nije nužan uvjet odgovornosti" Scalia je napisao.

Dalje, napisao je da je Abercrombie "makar posumnjao" da je Elauf nosila maramu iz vjerskih razloga.

Savezni zakon zahtijeva od poslodavaca da "razumno primi" radnike sa vjerskim uvjerenjima sve dok ona ne utiču negativno na poslovanje. Savezna komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja  je podnijela tužbu u Elaufino ime nakon što je dobila odbijenicu, a žiri joj je na kraju dodijelio 20.000 dolara. Međutim,  ova je presuda dovedena u pitanje od strane saveznog prizivnog suda, koji je istakao da dućan sa odjećom ne bi trebao biti odgovoran, jer Elauf nikada nije posebno opisala svoje vjerske potrebe. Odluka prizivnog suda je proslijeđena za SCOTUS, a saslušanje u ponedjeljak može donijeti konačnu riječ o tome.

Prema Reutersu, predstavnici za Abercrombie su izjavili da će "odrediti daljnje korake u ovoj parnici."


Izvor: RT / APA.ba
Tags: