Evropa ,

NATO u istočnoj Europi: 6000 vojnika unutar ratnih igara Litvanije, poljski HQ povećao broj vojnika

Litvanija provodi svoje najveće vojne vježbe još od ulaska u NATO u 2004. U međuvremenu, 200 dodatnih vojnika će stići u sjedište saveza u istočnoj Europi, koji se nalazi u Szczecin, Poljska.

"Ogromna prisutnost saveznika pokazuje solidarnost sa zemljama u regiji", rekao je general bojnik Almantas Leika, koji je zadužen za vojsku u zemlji, prilikom započinjanja godišnje Saber Strike vojne vježbe.

Litvanija je jedna od 13 zemalja koje sudjeluju u vježbi, koja će uključivati oko 6.000 vojnika koji obavljaju manevre u tri baltičke zemlje i u Poljskoj do 19. juna. Tokom dvije razine vježbi, kopnene i zračne snage će provoditi zajedničke operacije na terenu i onda će zapovjednici provesti zasebnu računalnu simulaciju regionalnog sukoba.

"Ova vježba je prilika za još jednu demonstraciju naših oružanih snaga i sposobnosti našeg strateškog partnera za organizaciju vojne vježbe takvog opsega te nastavak brušenja interoperabilnosti", rekao je Leika.

Litvanija, Latvija i Estonija su zajednički zatražile stalne NATO baze da budu smještene na njihovom teritoriju, rekavši da Rusija ima sposobnost da ih napadne u roku od četiri sata ukoliko naredi napad. Moskva je osudila taj potez, rekavši da je u suprotnosti sa osnivačkim aktom iz 1997. godine između NATO-a i Rusije.
 
U drugom ekspanzivnom potezu, časnici iz više od 20 zemalja članica NATO-a započinju dolazak na savezničku bazu u Szczecinu, Poljska, na granici zemlje sa Njemačkom, dok se počinje nadogradnja te baze koja će biti završena do 2018. godine.

"U konačnici, broj vojnog osoblja će se udvostručiti do 400 vojnika, zajedno sa ključnim časnicima za vezu iz zračnih snaga, mornarice i specijalnih snaga", rekao je šef stožera korpusa, general Lutz Niemann.
Časnik je objasnio da je širenje dogovoreno od strane NATO država prošle godine, te je predstavljalo odgovor na krizu u Ukrajini.

Niemann je rekao da će se sjedište koristiti za koordiniranje specifičnih zadataka unutar većih NATO operacija, ili služiti kao sjedište za manje kampanje, kao i koordinaciju budućih vježbi.
NATO je intenzivirao svoje vojne vježbe u istočnoj Europi u posljednjih nekoliko godina, pošto blokovski odnosi sa Rusijom prijete da će doći do one razine iz Hladnog rata. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je nedavno obećao da će savez povećati aktivnost duž svojih istočnih granica, sa više zračnih i pomorskih patrola, kao i redovnim vježbama.
 


NATO se trenutno priprema da bude spreman za najnoviji krug pomorskih vježbi koje će biti samo milju od ruske obalne enklave u Kaliningradu, zaljevskog područja koje je između Poljske i Latvije.Vježba će započeti 5. juna i trajat će dvije sedmice.

Igre će okupiti sudionike iz 17 zemalja, većinom članice NATO-a. Švedska je, međutim, među onima bez članstva u NATO-u, a igre se uglavnom posmatraju kao pokazatelj da zemlja ozbiljno razmatra ulazak u vojni blok.

Velika Britanija je objavila da je poslala svoj najveći ratni brod za ovu priliku.
Zajednička tema ove vježbe je strah od Rusije, koji je pojačan u baltičkim zemljama, te zbog njihovih navoda o ruskim aktivnostima u Ukrajini.

Rusija je odgovorila sa obećanjima da će pojačati sigurnost u Krimu. "Naravno, mi ćemo povećati naše snage u Krimu, jer su zemlje NATO-a pojačale svoje aktivnosti... u neposrednoj blizini naših granica", rekao je ruski izaslanik u NATO-u, Aleksandr Grushko, sredinom maja.

 
Ruski izaslanik u NATO-u Aleksandr Grushko prozvao je saveznu neprijateljsku retoriku prema Moskvi "zastarjelim" podešavanjem. Izaslanik je dodao da je NATO-va percepcija vojnih prijetnji umjetno stvorena kako bi opravdali svoj anti-ruski stav sa neutemeljenim optužbama sigurnosnih prijetnji.

"Čini se da neke države, iz različitih razloga, uključujući i unutarnje političke, uživaju biti na bojnom polju, zahtijevaju posebnu pozornost, posebnu zaštitu. I što je najvažnije, [te zemlje] nastavljaju tražiti više neprijatelja i otpisati vlastite pogreške ili u vanjskoj politici ili one interne pod krinkom neke mitske prijetnje iz Rusije", rekao je Grushko za Rossiya 24, televizijski kanal, prošle sedmice.

Izvor: RT / APA.ba
Tags: