SAD i Kanada ,

Američki akt o slobodi u sukobu sa odredbama Patriotskog akta

Američki Senat je spreman donijeti američki Zakon o slobodi sada kada su glavne nadzorne ovlasti iz Patriotskog akta istekle. To je zakon koji predstavlja nešto manje nametljive odredbe o špijuniranju i izaći će na glasovanje u utorak.

Senat je dopustio da neki određeni dijelovi Patriotskog akta promaknu, te ih nije uspio proširiti do 1. juna kada je bio zadnji rok. Među njima je i zloglasni odjel 215, koji odobrava skupno prikupljanje telefonskih podataka Amerikanaca, za što je savezni sud presudio da je protuzakonito ranije ovog mjeseca. Prema vladinim dužnosnicima, odjel 215 je bio korišten gotovo 200 puta godišnje. Ostale odredbe koje su istekle omogućivale su vladi da provode "lutajuće prisluškivanje" osumnjičenih koji su isključivali komunikacijske uređaje ili špijuniranje "usamljenih vukova", pojedinaca koji nisu u poslovnoj vezi sa bilo kojom međunarodnom terorističkom organizacijom.


Agencija za nacionalnu sigurnost koristila je odjeljak 215 Patriotskog akta kao osnovu za prikupljanje ogromnih količina telefonskih zapisa Amerikanaca, koji nisu bili nužno u službenom istragama. Također se koristilo za praćenje financijskih podataka i dobijanje finansijskih bilješki određenih kompanija.Opseg programa masovnog nadzora je otkriven prije gotovo dvije godine od strane NSA zviždača Edwarda Snowdena.
 
Sada, Senat će se baviti tzv nacrtom zakona o reformi kojeg forsiraju protivnici odredbi Patriotskog akta koje polako ističu. Zakon o slobodi je prošao u domu sa 338-88 glasovanjem 13. maja.

Pristaše ovog zakona u Senatu kažu da se nadaju da će prijedlog zakona proći ove sedmice. "Ovo je dobar dan za američki narod", rekao je senator Mike Lee, republikanac koji je sponzor SAD Zakona o slobodama. "Vjerujem da imamo glasove. Pitanje nije da li će ovo proći, nego kada će proći."

Zakon, međutim, će zahtijevati da telefonske kompanije zadržavaju telefonske zapise koji bi vlada kasnije mogla tražiti. Zakon također sadrži odredbe za "prigušena prisluškivanja" i nadzor "usamljenih vukova" koje zahtijevaju FBI i američko Ministarstvo pravosuđa.

"Ovo je jedini realan put za naprijed", izjavio je u nedjelju čelnik senatske većine Mitch McConnell. McConnell se borio da oživi odredbe Patriotskog akta, ali je djelomično osujećen oporbom, na čijem je čelu senator Rand Paul.


Akt za "Ujedinjavanje i jačanje Amerike pružajući odgovarajućih alata koji su potrebni za presretanje i ometanje terorizma" (USA PATRIOT) je usvojen u oktobru 2001. godine, šest sedmica nakon 9/11 terorističkog napada. Njegovo najnovije proširenje je bilo u 2011.

Zakon je dopuštao američkim obavještajnim agencijama da sakupljaju zbirke raznih poslovnih knjiga koje su smatrali "relevantnim" u istragama nacionalne sigurnosti. Ipak, generalno izvješće američkog ministarstva pravosuđa, koje je objavljeno krajem maja je istaklo da FBI "nije identificirao nikakav veći slučaj korištenjem dobijenih informacija kroz odsjek 215." Ovaj nalaz je izazvao reakcije i unutar vlastite Obamine administracije, odnosno Predsjedničke grupe za pregled i unutar nezavisnog Odbora za privatnost i građanske slobode.

Izvor: RT / APA.ba
Tags: