Vijesti , Evropa ,

Eurogrupa se složila da pokrene treći program pomoći Grčkoj

Ministri finansija eurozone su se složili za treći program spasa za krizom pogođenu Grčku. Zemlja će dobiti 86 milijardi evra u periodu od tri godine, a prva tranša se očekuje naredne sedmice.

"Novi krediti će biti dostupni u naredne tri godine," rekla je Komisija u svom priopćenju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) će razmotriti ulazak u program u oktobru, ovisno o rezultatima grčkih penzionih reformi.

Dokapitalizacija grčkih banaka je također zakazana za jesen, rekao je predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem, najavljujući rezultate sastanka. On je uvjeren da će bankovni depoziti biti osigurani. 

Prva tranša od 26 miliona eura može biti puštena naredne sedmice, a tačan datum će se utvrditi na novom sastanku 18. avgusta od strane Evropskog odbora za stabilnost.

Oko polovice ove sume će se koristiti za otplatu ECB-u i MMF-u, a ostatak će biti stavljen za dokapitalizaciju banaka u zemlji.

"Poruka današnjeg sastanka Evrogrupe je jasna i glasna: na ovakvoj osnovi, Grčka će nepovratno ostati član Eurozone," navodi se u saopštenju Jean-Claude Junckera, predsjednika Europske komisije.

Potpredsjednik Komisije za Euro i socijalni dijalog, Valdis Dombrovskis, dodao je da će sporazum "podići nesigurnost koja se nadvila iznad zemlje i eurozone... Mi smo spremni podržati Grčku sa svim našim instrumentima - od tehničke pomoći do finansijske podrške".

U skladu sa sporazumom, Grčka mora ostvariti srednjoročni budžetski suficit od 3,5% BDP-a u 2018. godini. Evrogrupa je zadužila Atinu da pređe iz deficita od 0,25% u ovoj godini na suficit od 0,5% u 2016. godini, a 1,75% u 2017. godini, kako bi se došlo do ciljanog nivoa 2018. godine.

U eurozoni se nadaju da se ovi ciljevi mogu postići putem reformi velikih razmjera penzijskog plana i tržišta rada. Također se nadaju da će promjene u poreskom sistemu povećati prihode od poreza.

Sastanku je prethodilo odobrenje kreditnih uvjeta od strane grčkog parlamenta.

Dogovor, koji uključuje povećanje poreza i smanjenje potrošnje u zamjenu za besplatne kredite, je naišao na veliko protivljenje u grčkom parlamentu. Ključni članovi vladajuće stranke Syriza, uključujući i bivšeg ministra finansija Yanis Varoufakisa, su glasali protiv sporazuma, a neki od njegovih saveznika su bili suzdržani.

Bundestag bi mogao glasati za pomoć Grčkoj odmah u utorak, nakon odobrenja eurozone. Međutim, list Bild je izvijestio ove sedmice da vlada kancelarke Angele Merkel  smatra da je ovaj sporazum nedovoljan.

Izvor: RT / APA.ba
Tags: Grčka berza banke tržište ekonomija MMF kreditori