Rusija ,

Moskva stavlja političare Evropske Unije na "crnu listu" kao odgovor na sankcije Zapada

Visoki zvaničnik ruskog ministarstva vanjskih poslova je izjavio u subotu da je Moskva potvrdila slanje popisa u zemlje Europske unije, odnosno popis službenika kojima je odbijen ulazak u Rusiju.
 
"Željeli bismo se suzdržati od komentara o imenima ljudi kojima je zabranjen ulazak u Federaciju, iako su se njihova prezimena pojavila u nekim medijima", službenik je rekao novinarima. "U isto vrijeme, potvrđujemo da su slične liste dostavljene našim evropskim partnerima."

Ranije tog dana Reuters je izvjestio da je vidio popis od 89 evropskih političara i vojnih lidera kojima je Rusija zabranila ulazak.

Liste su proslijeđene na zahtjev EU kako bi imena sankcionisanih službenika bila poznata javnosti da bi se spriječile kontroverzne situacije na granici, prema riječima službenika u Ministarstvu vanjskih poslova. Međutim, Moskva je davno izdala preporuke za izaslanike zemalja koje su nametnule sankcije Rusiji, pozivajući ih da se prijave u ruska konzularna predstavništva prije putovanja, kako bi im bilo jasno da li mogu ući u zemlju.

"Liste su predate našim evropskim partnerima kao gesta povjerenja i njihovo objavljivanje može ići na savjest odgovarajućih strana", rekao je ruski zvaničnik ministarstva vanjskih poslova.

"Samo jedna stvar ostaje nejasna: Da li naši evropski saradnici žele da ove liste smanje neugodnosti za potencijalna odbijena lica ili da organiziraju još jedan politički šou", dodao je.

"Napominjemo da su ruske vlasti odlučile da podijele listu. Mi nemamo nikakve druge informacije o pravnim osnovama, kriterijima i procesima", rekao je glasnogovornik za vanjske poslove za Reuters, te je dodao da je bilo slučajeva kada je zemlja zabranila ulazak određenom broju političara iz EU, pozivajući se na „povjerljive liste."

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je kritikovao liste. "U vremenu u kojem se trudimo da ublažimo uporne i opasne sukobe, ove liste ni na kakav način ne doprinose tom cilju", rekao je.
Do sada, rusko ministarstvo vanjskih poslova nije potvrdilo informacije sa liste, od kojih je jedan primjerak stavljen na raspolaganje finskim i njemačkim medijima.

Lista uključuje Uwe Corsepiusa, trenutnog generalnog sekretara Vijeća evropske unije u Briselu, bivšeg britanskog zamjenika premijera Nicka Clegga i bivšeg belgijskog premijera Guya Verhofstadta.
Nekoliko bivših i aktualnih ministara, poput poljskog zamjenika ministra pravosuđa Roberta Kupiecki i bivšeg britanskog ministra odbrane Malcolma Rifkinda, kao i švedskog šefa poreskog sektora Eva Lidstrom Adler su također na crnoj listi.

Prošle nedjelje, njemački političar vanjskih poslova Karl-Georg Wellman je zaustavljen prilikom ulaska u Rusiju u jednoj od zračnih luka u Moskvi. On je imao za cilj da učestvuje u razgovorima o "budućnosti Ukrajine" i da se upozna sa Konstantinom Kosačev, predsjednikom Odbora za međunarodne poslove u ruskom gornjem domu parlamenta, kao i sa Sergejem Glazyev, ekonomskim savjetnikom predsjednika Vladimira Putina, ali je saznao da mu je zabranjen ulazak u zemlju do novembra 2019.

Delegacije EU u Moskvi su potvrdile da su dobile "crne liste". Soren Liborius, šef novinskog i informacijskog sektora, izjavio je za Kommersant novine da "nemamo dodatne informacije o pravnim aspektima, pozadini ili drugim procesima koji su povezani sa kompilacijom tih listi".

Izvor: RT / APA.ba
Tags: