SAD i Kanada ,

Američki akt o slobodi usvojen od strane Senata

Zakonodavne aktivnosti koje su namijenjene za reformu aspekata operacija obavještajne zajednice SAD-a su usvojene u Kongresu i očekuje se da će biti potpisane od strane predsjednika Obame.

Senat je glasao sa 67-32 u utorak u korist američkog Zakona o slobodi, usvajanjem iste verzije prijedloga zakona koju je velikom većinom usvojio Predstavnički dom prošlog mjeseca sa 338-88.

Pristalice ovog zakona kažu da on ukida najveću zbirku zapisa telefonskih poziva od strane Agencije za nacionalnu sigurnost koju je otkrio u 2013. godini Edward Snowden, bivši agent NSA, kao i da donosi reformu tajnog suda koji nadgleda zahtjeve nadzora, a time se povećava i njegova transparentnost.

Prolazak ovog zakona signalizira "prvi veliki remont zakona o nadzoru vlade unutar decenija", rekao je senator Patrick Leahy (D-Vermont) u Senatu prilikom glasanja u utorak. Lider većine u Senatu, Mitch McConnell (R-Kentucky), je bio odlučan kritičar prijedloga zakona sve do trenutka glasanja, te je bezuspješno pokušavao tog dana da doda izmjene i dopune za koje su njegovi protivnici govorili da slabe napore za reformu operacija državnog nadzora. Da su izmjene i dopune McConnella bile prihvaćene od strane Senata, tada bi se nova verzija Zakona o slobodi morala vratiti u Dom na ponovno glasanje, što bi u konačnici značilo odlaganje prolaza ovog zakona.

Sa prolaskom „čistog“ zakona o reformi koji je već prošao i Dom i Senat, očekuje se da će uskoro završiti na stolu predsjednika Baracka Obame i biti potpisan.

McConnell je sarkastično hvalio usvajanje zakona o utorak kao "glasna pobjeda Edwarda Snowdena" (koji je prije dvije godine dao novinarima tajne dokumente koji su u vezi sa programom nadzora NSA-a) i stakao je da će odsustvo programa za prikupljanje telefonskih zapisa naškoditi SAD-u i borbi protiv terorizma.
Prema američkom Aktu o slobodi, prikupljanje metapodataka od strane NSA će biti prekinuto, a provajderi elektronskih komunikacija će sada morati voditi evidencije poziva umjesto njih. Osim toga, sud koji je osnovan u skladu sa Aktom o vanjskim obavještajnim nadzorom, ili FISA sud, će biti predmet nove reforme, dok mu je do sada bio dozvoljen rad u tajnosti.

"Svi korisnici tehnologije trebaju slaviti, znajući da će NSA biti malo usporena u svom nadzoru, a također, NSA i sud FISA će biti transparentniji i odgovorniji nego što su bili prije ovog zakona,“ izjavila je Fondacija za elektronske granice u utorak, poslije usvajanja.


Ranije ove sedmice, u nedelju, sekretar za štampu Bijele Kuće je dao izjavu, pozivajući Senat da djeluje brzo u donošenju Zakona o slobodi, jer je administracija utvrdila da je najnovije izdanje "postiglo razuman kompromis balansiranjem sigurnost i privatnost – omogućavajući nam da nastavimo štititi zemlju dok implementiramo razne reforme, uključujući i zabranu prikupljanja masivnih podataka kroz korištenje člana 215, FISA pen registre i Pisma nacionalne sigurnosti."

Odjeljak 215 Patriotskog akta -  post 9/11 zakon za borbu protiv terorizma kojeg je potpisao predsjednik George W. Bush nakon terorističkih napada iz 2001 – je do nedavno davao ovlasti NSA da prikuplja evidencije telefonskih poziva od miliona američkih građana bez obzira na to da li su bili osumnjičeni za bilo kakve nepravilnosti. Ovlasti odjeljka 215 su istekle u ponedjeljak bez obnavljanja, nekoliko dana nakon što je savezni apelacioni sud rekao da Patriotski akt nikada nije imao za cilj da dopusti obavještajnim zajednicama prikupljanje podataka od nedužnih građana.

Izvor: RT / APA.ba
Tags: