Ekonomija , Evropa , Kina , Rusija , Azija , Okeanija , SAD i Kanada ,

Trgovina dolarima se komplikuje

Zadnja godina dana je povoljno utjecaja na dolar. Od juna 2014. godine, trgovinska vrijednost dolara je porasla za oko 17 posto. I europska Centralna banka i Banka Japana su najavili nove monetarne stimulanse u posljednjih godinu dana, dok je Japan dodao pored postojeće imovine kupovinu iz 2014. godine, a Evropska centralna banka uvela potpuno novi program kupovine obveznica u januaru 2015. Investitori koji su očekivali da će dolar biti boji u odnosu na jen i/ili euro su lijepo profitirali. Ali sada, valutni stratezi kažu da će snažni trgovinski dolar postići bolje rezultate sa zemljama sa tržišnim valutama i/ili sa razvijenim ekonomijama koje u velikoj mjeri ovise o izvozu roba ka drugoj strani trgovine.  

Zahvaljujući vjerojatnosti povećanja kamatnih stopa u SAD-u, Credit Suisse predviđa da će dolar opasti i zbog valuta tržišta u nastajanju i zbog onih u G10 (euro, kanadski dolar, funta, australijski dolar i japanski jen) u narednih tri do šest mjeseci. Savezni komitet za otvoreno tržište Federalnih rezervi je nedavno potvrdio da će prvo povećanje referentnih kamatnih stopa vjerojatno doći do kraja ove godine, a Credit Suisse vjeruje da će to povećanje biti u septembru.   

Međutim, stratezi smatraju da smo vjerojatno već vidjeli najdramatičnije efekte valutno-depresivne intervencije od strane centralnih banki u Europi i Japanu. Evropska centralna banka je upravo započela svoj program kvantitativnog popuštanja u martu, a vjerojatno će centralni bankari objaviti dodatne mjere popuštanja u skorije vrijeme, pošto izgleda da postojeći program djeluje. Potrošnja privatnog sektora u EU je u stalnom porastu, te je zabilježen rast od 1,0 posto u trećem kvartalu 2014. godine, 1,5 posto u četvrtom kvartalu, te 1,7 posto u prvom kvartalu 2015. Što se tiče Japana, ekonomisti Credit Suisse-a, Hiromichi Shirakawa i Takashi Shiono smatraju da se sa povećanjem cijena hrane guraju ukupna veća inflatorna očekivanja, te je vjerojatno da će Centralna banka povećati svoje postojeće stimulanse prije kraja godine. 
  
Za investitore koji su u potrazi za najvišom dobiti od snažne trgovine sa dolarom, Credit Suisse ukazuje na to da će vjerojatno vidjeti neke od najdramatičnijih smjena protiv dolara u narednim mjesecima zbog valuta tržišta u razvoju. Rast cijena - ili čak samo prijetnja od rasta - ima tendenciju da oteža život ekonomijama sa tržištima u nastajanju, posebno onima sa visokim deficitom tekućeg računa. Te zemlje zavise od priliva kapitala za finansiranje svog poslovanja, a kada su u SAD-u niske stope, kao što su bile u proteklih šest godina, investitori obično budu sretni da potpomognu. Međutim, kada su stope u porastu, investitori počinju prebacivanje svog novac natrag u relativnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država. Južnoafrički rand, brazilski real, meksički peso i turska lira su posebno osjetljivi na odliv kapitala, kažu stratezi.   

Razvijene ekonomije se uveliko oslanjaju na robu, te se također očekuje da će i njihove valute potonuti u odnosu na dolar. Antipodean centralnih banaka, su smanjivali kamatne stope u nastojanju da pokrenu svoje ekonomije. Kao rezultat toga, australijski dolar je pao za oko 5 posto u odnosu na dolar, dok je novozelandski dolar pao za 12 posto. Uz nedostatak dramatičnog zaokreta u kineskom rastu, ove valute će vjerojatno još više da padnu.   

Rezervna banka Novog Zelanda je smanjila kamatne stope za 0,25 posto u junu, u velikoj mjeri zbog oštrog pada u cijenama mliječnih prizvoda. Novi Zeland, najveći proizvođač mliječnih proizvoda na svijetu, je pretrpio ozbiljne štete pošto su američki proizvođači povećali proizvodnju, te zbog toga što je ekonomsko usporavanje u Kini smanjilo potražnju za uvozom mliječnih proizvoda. Centralna banka razmatra ponovno smanjenje stope u julu, ukoliko se cijene mliječnih prizvoda ne poboljšaju. Australija se takođe bori sa nižim cijenama roba, pošto je usporena kineska potražnja smanjila vrijednost željezne rude koju proizvode australijski rudnici. Nakon što je stopa nezaposlenosti dostigla 12-godišnji maksimum od 6,3 posto u januaru 2015. godine, Centralna banka Australije je snizila kamatne stope u februaru i martu, a očekuju se i daljnji rezovi.   

Izvor: The Financialist / APA.ba
Tags: Ekonomija tržišta valute dolar trgovina Sjedinjene Države EU