Vijesti , Ekonomija , SAD i Kanada , Okeanija , Azija , Južna Amerika , Centralna Amerika ,

Postignut povijesni dogovor o Trans-pacifičkom partnerstvu

Pacifički trgovinski ministri su postigli sporazum o paktu otvorene pacifičke trgovine koji će smanjiti trgovinske barijere i postaviti zajedničke standarde za 12 zemalja, rekao je u ponedjeljak službenik koji je upoznat sa ovim pregovorima. 

Desetak pacifičkih naroda se u ponedjeljak pripremala da objavi pakt o najvećoj liberalizaciji trgovine u ovoj generaciji, dogovor koji bi mogao preoblikovati industriju i utjecati na sve od cijena sira, do cijene tretmana oboljelih od raka. 

Trans-pacifičko partnerstvo nastoji smanjiti trgovinske barijere i postaviti zajedničke standarde za 40 posto svjetske ekonomije i postat će najveće dostignuće koje će definisati mandat američkog predsjednika Baracka Obame, ukoliko bude ratifikovan od strane Kongresa.

Zakonodavci drugih zemalja također moraju odobriti TPP sporazum. 

Finalni krug pregovora u Atlanti, koji je započeo u srijedu, razmatra pitanja o tome koliko dugo bi trebalo biti dozvoljeno da postoji  period monopola na nove generacije biotehnoloških lijekova, a Sjedinjene Države i Australija dogovaraju kompromis o ovom pitanju. 

TPP dogovor je bio kontroverzan zbog tajnih pregovora koji su ga oblikovali u proteklih pet godina, te je predstavljao pretnju nizu interesnih grupa od meksičkih radnika unutar auto-industrije do kanadskih poljoprivrednika. 

Iako ovaj kompleksan sporazum određuje različite tarife, te smanjenje na stotine uvoza od svinjskog i goveđeg mesa u Japan do kamioneta u Sjedinjene Američke Države, jedna stvar je do kraja destabilizovala ove pregovore - dužina monopola koji se dodjeljuje proizvođačima novih bioloških lijekova.

Pregovarački timovi su bili u zastoju zbog pitanja minimalnog perioda zaštite prava na podatke koji se koriste kako bi se proizveli novi biološki lijekovi, od strane stranih kompanija, uključujući Pfizer Inc., Genentech Roche grupu i japanski Takeda Pharmaceutical Co. 

Sjedinjene Države su tražile 12 godina zaštite kako bi se ohrabrile farmaceutske kompanije da ulažu u skupe biološke tretmane poput tretmana Avastin, koji predstavlja Genetech-ov tretman liječenja raka. Australija, Novi Zeland i grupe javnog zdravstva su tražile period od pet godina nakon čega bi se smanjili troškovi ovih lijekova i državno subvencionisanje medicinskih programa. 

Pregovarači su dogovorili kompromis o minimalnim uslovima koji su bili daleko od onoga što su američki pregovarači zahtijevali, te je odobreno samo nekoliko godina za period slobodne prizvodnje bez prijetnje od konkurencije i generičkih verzija, prema riječima ljudi koji su bili uključeni u ove pregovore iza zatvorenih vrata.

Glasnogovornici Biotechnology Industry Association iz Washingtona, su izjavili da su "veoma razočarani" zbog izveštaja da američki pregovarači nisu bili u stanju da ubijede Australiju i druge članove TPP-a da se usvoji 12-godišnji standard koji je odobren od strane Kongresa. 

"Pažljivo ćemo razmotriti kompletan TPP ugovor kada njegov tekst bude objavljen od strane ministara," rekao je ovaj industrijski lobi u svom saopštenju. 

Politički obojenom setu pitanja koja se tiču zaštite za proizvođače mlijeka se posvetila pažnja u završnim satima ovih razgovora, saopštili su zvaničnici. Novi Zeland, dom najvećeg svjetskog izvoznika mliječnih proizvoda, Fonterra, je zatražio veći pristup američkim, kanadskim i japanskim tržištima. 

U međuvremenu, Sjedinjene Države, Meksiko, Kanada i Japan su dogovorili pravila kojima se uređuje trgovina automobilima koji diktiraju koliko se vozila mora proizvesti unutar određene TPP regije, kako bi se mogli kvalificirati za bez-carinski status. 

Sporazum o slobodnoj trgovini između Sjeverne Amerike, Kanade, SAD-a i Meksika nalaže da vozila posjeduju lokalni sadržaj od 62,5 posto. Način na koji se ovo pravilo provodi znači da tek nešto više od polovine vozila mora biti proizvedeno na lokalnom nivou. 

TPP sporazum će dati japanskim proizvođačima automobila, na čijem je čelu Toyota Motor Corp, slobodnije ruke da kupuju dijelove iz Azije za vozila koja se prodaju u SAD, ali postavlja dugotrajnu fazu za američke tarife prema japanskim automobilima i lakim kamionima.

Ovaj sporazum također postavlja minimalne standarde o pitanjima koja su u rasponu od radničkih prava do zaštite životne sredine. Također, postavlja smjernice za rješavanje sporova između vlada i stranih investitora koje će ovakve sporove odvojiti od nacionalnih sudova.

Izvor: DailySabah / APA.ba
Tags: Trans-pacifičko partnerstvo sporazum trgovinska liberalizacija ekonomija