Vijesti , Mena , Rusija , SAD i Kanada ,

Rusija se pita: Šta zapravo SAD i saveznici bombarduju? (video)

Rusija je izrazila žaljenje što su Daesh teroristi porasli na snazi od kada su SAD i njeni saveznici počeli da bombarduje ciljeve za koje oni tvrde da pripadaju Takfiri terorističkim grupama u Iraku, dovodeći u pitanje misije njihove kampanje.

"Teritorija pod kontrolom ISIL-a (Daesh) u Iraku se nije smanjila kao rezultat vazdušnih napada koalicije koji traju već više od godinu dana. Broj militanata je porastao," rekao je direktor Odjela ruskog Ministarstva vanjskih poslova za nove prijetnje i izazove, Ilya Rogachyov, a prenosi ruska novinska agencija Interfaks, u četvrtak.

Sjedinjene Države i neki od njenih saveznika sprovode vazdušne napade protiv onoga za što kažu da su Daesh pozicije u Iraku još od avgusta 2014. godine, ali napadi nisu uspjeli da isteraju ove grupe, koje su preplavile oko trećinu zemlje.

"Mislimo da je nadoknada za omjer gubitaka veća od jedan, odnosno, više ljudi se pridružuje ISIL-u, daleko više nego što ih umire prilikom napada," rekao je ruski zvaničnik.

Finansijski kapaciteti Daesh-a su definitivno porasli u zadnjih nekoliko godina, rekao je Rogachyov, koji je ukazao na povećanje proizvodnje nafte od strane ove grupe.

"Dakle, šta su oni zapravo bombardovali? Vazdušna superiornost koja se ne dovodi u pitanje od bilo koga bi trebala imati utjecaj na stvari kao što su izvoz sirove nafte. Koalicijske vazdušne snage nisu efikasne prema ovim parametrima," rekao je zvaničnik.

Neki članovi američke koalicije su bombardovali navodne Daesh pozicije unutar Sirije bez odobrenja iz Damaska ili mandata Ujedinjenih naroda još od septembra prošle godine. U međuvremenu, teroristi su zauzeli oko trećinu zemlje.

Rogachyov je rekao da također smatra da američka kampanja u Siriji nije efikasna.

Na zahtjev iz Damaska, Rusija je započela izvođenje vlastitih vazdušnih udara protiv Islamske države i drugih terorističkih grupa u Siriji već više od nedelju dana.

Najnoviji gubici Daesh-a

U izjavi u srijedu, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su zračne snage u ovoj zemlji pogodile 27 terorističkih pozicija u Siriji preko noći.

"Ruski borbeni avioni su izveli 22 leta preko noći. Posada Suhoj Su-34, Suhoj Su-24M i Suhoj Su-25 aviona je pogodila 27 ciljeva na sirijskoj teritoriji," izjavilo je ministarstvo, dodajući da su pogodili Daesh ciljeve u provincijama Hama, Raqa i Homs.

Ministarstvo je također objavilo snimke ruske ofanzive protiv terorista u Siriji.


Na videu se pokazuje napad na komandnu tačku i utvrđenja Daseh terorista u blizini sela Tamana u provinciji Ham, rekao je Igor Konashenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane.

"Precizan pogodak na utvrđenja terorista je doveo do detonacije municije i vozila, što je dovelo do potpunog uništenja ovih uporišta," rekao je.

Skladište goriva u blizini grada Khan al-Assal, koji se nalazi zapadno od grada Aleppa, na sjeverozapadu Sirije, je također sravnjeno sa zemljom.

Rusko ministarstvo obrane je izjavilo u srijedu da su ruski borci izvršili 120 borbenih letova protiv Islamske države u Siriji od 30. septembra.

Također, u četvrtak, načelnik Generalštaba Sirijske Arapske vojske, general Ali Ayoub je potvrdio da je grupa izgubila značajan dio svojih vojnih sposobnosti zbog ruske avijacije.

Američki predsjednik Barack Obama je, međutim, nazvao Moskvinu kampanju "receptom za katastrofu" i tvrdi da njegov ruski kolega, Vladimir Putin, ne može "razlikovati" Daesh teroriste i tzv umjerene militante.

Izvor: RT / APA.ba
Tags: Rusija SIrija zračni napadi terorizam Islamska Država Putin