Vijesti , Okeanija , Ekonomija ,

Novi Zeland objavio tekst TTP trgovinskog sporazuma

Vlada Novog Zelanda je objavila tekst Sporazuma o trans-pacifičkom partnerstvu (TTP). Ovo je prvi put da je kontroverzni sporazum objavljen na internetu, mjesec dana nakon što je službeno dogovoren.

Vlasti Novog Zelanda kažu da će nastaviti pravni pregled ovog sporazuma.

Tekst sporazuma

TTP sporazum, na čijem je čelu SAD, a koji uključuje Australiju, Bruneje, Kanadu, Čile, Japan, Maleziju, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam, je naširoko kritikovan jer je okružena sa tajnovitošću i postignut iza zatvorenih vrata.

Australijanski ministar za trgovinu i investicije, Andrew Robb, je pozdravio objavljivanje sporazuma i dodao da su se članice bloka složile da objave detalje, što je prije moguće.

"Današnje objavljivanje nagrađuje posvećenost i pruža javnosti Australije priliku da ispitaju tekst i da u potpunosti razumiju sva područja pregovora koja su za njih interesantna," rekao je.

Sporazum o Trans-pacifičkom partnerstvu (TTP) pokriva 40 posto svjetske ekonomije. Pregovori su trajali pet godina. Američki predsjednik Barack Obama je rekao da je jedan od glavnih ciljeva sporazuma da se svrgne kineska dominacija u regiji.

"Kada više od 95 posto naših potencijalnih kupaca živi van granica naše zemlje, ne možemo dozvoliti zemljama poput Kine da pišu pravila globalne ekonomije. Mi bismo trebali pisati ta pravila, otvarati nova tržišta za američke proizvode, postavljajući visoke standarde za zaštitu radnika i očuvanje našeg okruženja," rekao je.

Dogovor mora biti ratifikovan od strane zemalja članica. Američki Kongres je i dalje skeptičan oko ovog sporazuma, koji predstavlja dugoročni cilj Obamine administracije.

Izvor: RT / APA.ba
Tags: Novi Zeland Australija trans-pacifički trgovinski sporazum TTP SAD ekonomija tržišta