Vijesti , Mena , Rusija ,

Iran i Rusija postigli dogovor o proširenju saradnje za istraživanja svemira

Iran i Rusija su postigli dogovor o proširenju saradnje prilikom istraživanja svemira, rekao je zamjenik ruskog premijera, Dmitrij Rogozin. 

Rogozinov je ovo izjavio nakon razgovora sa Sorenom Sattarijem, iranskim potpredsjednikom za nauku i tehnologiju, u Teheranu, u srijedu.

"Rusija i Iran imaju fer izglede za saradnju u pročavanju svemira," rekao je Rogozin, a prenosi novinska agencija TASS.

On je dodao da pored već postojećih zajedničkih ekonomskih komisija, dvije zemlje su uspostavile ranije ove godine visoku komisiju za tehnološku saradnju.

Nakon sastanka, koji je prema izvještaju IRNA-e drugi te vrste, Sattari je ukazao na činjenicu da i Iran i Rusija imaju veliki broj znanstvenih i tehnoloških stručnjaka koji ukazuju da postoji osnova za povećanje bilateralne saradnje.

Iranski potpredsjednik je dodao da je ovo prvi put da je tehnologija postala "glavni oslonac" unutar odnosa između Irana i Rusije. 

On je rekao da se zajednička visoka komisija sastoji od 10 specijalističkih odbora i pododbora u oblasti svemira i aeronautike, nanotehnologije, biološke i medicinske tehnologije, energije i informacijske tehnologije. 

Sattari je rekao da je najveći napredak postignut u oblastima svemira i aeronautike, te da su nekoliko područja čak došla do faze ugovora.

Izvor: PressTV / APA.ba
Tags: Iran Rusija sporazum ekonomija saradnja odnosi