Vijesti , Južna Amerika ,

Bolivija proglasila Izrael terorističkom državom

Bolivija se u srijedu odrekla sporazuma o viznom izuzeću sa Izraelom, u znak protesta zbog ofanzive u Gazi, te proglasila Izrael terorističkom državom. 

Predsjednik Evo Morales je najavio ovu odluku u razgovoru sa grupom edukatora u gradu Cochabamba. „To znači, drugim riječima, da proglašavamo Izrael terorističkom državom," rekao je. 

Ovaj sporazum je omogućavao Izraelcima da slobodno putuju u Boliviju bez viza, još od 1972. godine. Morales je rekao da ofanziva na Gazu pokazuje "da Izrael nije garant principa poštovanja za život i elementarnih zakona o pravima, koja omogućavaju miran i skladan suživot naše međunarodne zajednice."

Više od dvije sedmice borbi u Gazi su iza sebe ostavile 1.300 mrtvih i 6.000 ranjenih, zbog intenzivne izraelske zračne kampanje, koja predstavlja odgovor na raketne napade od strane palestinskog otpora, odnosno frakcija Hamasa. 

U najnovijem razvoju, 16 ljudi je ubijeno nakon što su dvije izraelske granate pogodile školu Ujedinjenih nacija, što je izazvalo međunarodne proteste. Bolivija je prekinula diplomatske odnose sa Izraelom u 2009. godini, zbog prethodnih vojnih operacija u Gazi. Sredinom jula, Morales je podnio zahtjev UN-ovom visokom komesaru za ljudska prava da procesuira Izrael zbog "zločina protiv čovječnosti."

Izvor: DailySabah / APA.ba
Tags: Bolivija Izrael terorizam viza Gaza Palestina