Vijesti , Kina , Mena , Azija ,

Izgradnja željeznice koja povezuje Kinu i Iran

Kineske vlasti su predložile izgradnju brze željeznice koje će povezivati nihov zapadni grad Urumqi sa Teheranom, pišu najveće novine na engleskom jeziku u ovoj zemlji, China Daily. 

Predloženi put svile će povezati Kinu sa zapadnom Azijom, te će se protezati od Urumqi i Yining do Almaty u Kazahstanu, Biškeka u Kirgistanu, Taškenta i Samarkanda u Uzbekistanu, Ashgabat u Turkmenistanu, te do glavnog grada Irana.

Ovaj projekt je predstavljen od strane China Railway Corp na forumu o incijativi One Belt, One Road - hrabroj shemi ovog azijskog giganta čiji je cilj da se obnove trgovinske veze sa Europom i Azijom.

Iran također učestvuje u ovom ambicioznom planu oživljavanja Puta svile, koji bi povezivao Aziju sa Europom i Afrikom kroz mrežu puteva, željeznica, luka i aerodroma. 

Protežući se od Mađarske do Indonezije, Peking procjenjuje da će inicijativa godišnje stvarati više od 2.5 triliona dolara od trgovine među zemljama u sljedećih deset godina.  
 
Nove mreže će biti komplementarne sa postojećom željezničkom mrežom u zemljama središnje azije, koje uglavnom idu ka Moskvi.

Iran je trenutno vezan za centralnu Aziju kroz željeznički koridor koji povezuje Kazahstan i Rusiju preko Turkmenistana, te Evropu preko Turske.


The One Belt, One Road incijativa dolazi od skraćenja ekonomskog pojasa svile i pomorskog puta svile iz 21. stoljeća.

Ove dvije rute u kombinaciji će obuhvatiti teritorije u kojima živi 4,4 milijarde ljudi, ili 63 posto svjetske populacije. Agregat bogatstva zemalja koje su uključene je 21 trilion dolara ili 29 posto od bruto domaćeg proizvoda u svijetu.

Inicijativa će uključiti finansiranje infrastrukturnih projekata unutar 65 nacija širom centralne i jugoistočne Azije, Perzijskog zaljeva, Bliskog istoka i Europe.  

Drevni Put svile, osnovan prije više od 2.100 godina, je povezivao glavni grad dinastije Han, Xian, sa Perzijom.

Kroz njega, iransko grožđe, grah, šipak, špinat, luk i ostali specijalni proizvodi su dolazili do Kine, dok su čaj, đumbir, duda, breskve, kajsije i narandže dolazile u Iran u periodu koji je trajao više od 1.000 godina.   

Ranije ove godine, kineske vlasti su posjetile iranske luke, uključujući i Shahid Rajaee u Perzijskom zaljevu, kako bi procijenili razvoj osnova za infrastrukture.

Osim svog ekonomskog značaja, smatra se da će ovaj veliki projekt dovesti do značajnih geopolitičkih promjena.

Prema mišljenju mnogih promatrača, to bi moglo značiti i kolaps američke ekonomske dominacije kroz dolar, te dovesti do prevalencija trgovine u lokalnim valutama. Projekat bi također mogao stati na put evropskom monopolu na međunarodnu špediciju.

Izvor: PressTV / APA.ba
Tags: Kina Iran put svile