Vijesti , Evropa ,

VW pronašao novu grešku prilikom potrošnje goriva

Volkswagen je otkrio još jedan softverski problem koji utiče na potrošnju goriva njegovih vozila, izvijestili su njemački mediji u četvrtak.

"Volkswagen ima novi softverski problem, koji ima direktan utjecaj na potrošnju vozila, AFP je citirao izvještaj novina Die Velt Daily.

Neispravni softver upravlja oporavkom energije, koja se može koristiti za punjenje akumulatora - bitne komponente koja održava svjetla, klima uređaje i grijanje unutar vozila.

Problematičan sistem energetskog oporavka znači da će automobili morati koristiti više goriva.

Volkswagenov glasnogovornik koji je citiran od strane ovog lista je potvrdio problem, ali je rekao da utiče na "određena vozila, a ne na ovu ili onu seriju."

Die Welt je izjavio da je automobilska kompanija prvi put otkrila ovaj problem na sastanku sa njemačkim istražiteljima skandala unutar VW, koji je izbio krajem septembra.

Volkswagen je tada zapanjio svijet svojim  priznanjem da je opremio 11 milijuna dizel vozila sa softverom koji je dizajniran da vara prilikom testiranja emisije azotnih oksida i karbon dioksida.

Skandal je  izazvao vraćanje hiljada automobila širom svijeta. U najnovijoj instanci ove priče, Južna Koreja je objavila u četvrtak da je naredila povlačenje 125.522 automobila, nakon što su otkrili prilikom vlastitog testiranja da su proizvođači automobila namjerno manipulisali emisijama u vozilima i sa starijim dizel motorom.

Izvor: PRESSTV / APA.ba
Tags: VW Njemačka skandal dizel motori emisija