Vijesti , Mena , Južna Amerika ,

Bolivija: Zapad pribjegava terorizmu za rušenje antiimperijalističkih vlada

Bolivijski predsjednik Evo Morales je izjavio da su zapadne sile posegnule za terorizmom u pokušaju da svrgnu vlade koje su protiv imperijalizma, upozoravajući, međutim, da bi se takva politika mogla vratiti kao bumerang.

Morales je to izjavio u intervjuu za televizijski kanal Hispan TV u iranskom glavnom gradu, Teheranu.

Bolivijski lider je rekao da su zapadne zemlje posegnule za terorističkim prijetnjama i za pružanjem finansijske podrške teroristima, koji služe kao njihovi punomoćnici, u pokušaju da svrgnu šefove država i vlada koji se protive njihovom imperijalizmu.

Dotičući se nedavnog terorističkog napada u francuskom glavnom gradu Parizu, on je rekao da Sjedinjene Države potpomažu takve terorističke aktivnosti sa ciljem "nanošenje štete za ljudske živote."

13. novembra, napadači su napali najmanje šest različitih mjesta u i oko Pariza, ostavljajući iza sebe 130 mrtvih i više od 350 ranjenih. Teroristička grupa Takfiri Daesh je preuzela odgovornost za ove fatalne napade.

Bolivijski predsjednik je dalje naveo da neke zapadne zemlje posegnu za vojnom intervencijom kad god se suoče sa ekonomskim teškoćama, pozivajući se na dešavanja u Libiji, kao primjer.

Zemlje su sposobne za rješavanje svojih problema i nema potrebe za stranom intervencijom, kao ono što Sjeverna Amerika radi, dodao je.

Govoreći o odnosima Bolivije sa Iranom, Morales je rekao da je odlučio da poboljša odnose sa Islamskom Republikom, kada je bio izabran za predsjednika, uprkos pritisku iz Washingtona da to ne učini.

Niko nam ne može reći sa kojim zemljama možemo imati dobre odnose, a sa kojima ne, naglasio je Morales.
Bolivijski vođa je bio jedan od učesnika trećeg samita zemalja izvoznica gasa (GECF) koji je održan u Teheranu, 23. novembra. Četvrti GECF samit je zakazan u Boliviji u 2017. godini.

GECF se trenutno sastoji od 18 zemalja članica, uključujući 12 glavnih i 6 članova promatrača.

Alžir, Bolivija, Egipat, Ekvatorijalna Gvineja, Iran, Libija, Nigerija, Katar, Rusija, Trinidad i Tobago, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venezuela su glavni članovi Foruma.

Kazahstan, Irak, Holandija, Norveška, Oman i Peru su članovi posmatrači foruma zemalja izvoznica gasa.

Izvor: PRESSTV / APA.ba
Tags: Bolivija Sjedinjene Države Iran Zapad terorizam