Vijesti , Azija ,

UNICEF: Milioni nepalske djece se suočava sa nestašicom hrane

Teška nestašica hrane i vakcina zbog tekuće blokade na granici između Nepala i Indije je dovela do toga da se milijun djece nalazi u riziku od bolesti ili smrti u ovoj zemlji bez izlaza, kažu Ujedinjene nacije.  

Međunarodni dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF), je rekao u izjavi u ponedjeljak, da nedostatak osnovnih potrepština stvara masivan rizik za djecu Nepala.

"Više od tri miliona djece mlađe od pet godina u Nepalu je trenutno u riziku od smrti ili bolesti, tokom mjeseci oštre zime, sve zbog nestašice goriva, hrane, lijekova i vakcina," stoji u izjavi.

Agencija je navela da su nestašice rezultirale manjim medicinskim nadzorom isporuka zbog ograničene hitne pomoći, stavljajući živote od oko 125.000 očekivanih novorođenčadi na rizik u naredna dva mjeseca. 

U međuvremenu, Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a, je također napomenuo da nedostatak medicinskog materijala može dovesti do situacije koja je opasna po život za djecu.

"Rizici od hipotermije i neuhranjenosti, te manjak u lijekova i vakcina za spašavanje života, mogu biti potencijalno smrtonosna kombinacija za djecu," rekao je Lake, dodajući: "Oni bi se mogli sada suočavati sa novom katastrofom - bez adekvatne hrane, zaštite od hladnoće ili zdravstvene zaštite."

Karin Hulshof, regionalni direktor UNICEF-a za južnu Aziju, je također istakao da bi se stradanje djece moglo pogoršati zbog njihovog ograničenog pristupa osnovnim potrepštinama za život u narednim mjesecima.

"U nevolji su i djeca i njihove porodice, a situacija se dodatno pogoršava iz dana u dan i biće mnogo gora u zimskim mjesecima," rekao je Hulshof, uz napomenu da "UNICEF poziva sve strane da ukinu ograničenja na potrebni uvoz zaliha u Nepal. Nema vremena za gubljenje."

Agencija je također rekla da više od 200.000 porodica još uvijek živi u privremenim skloništima na nadmorskoj visini iznad 1.500 metara, sedam mjeseci nakon što je u zemljotresu 25. aprila poginulo skoro 9.000 ljudi.

Ovakav razvoj događaja dolazi nakon što su demonstranti u Nepalu blokirali karaule zemlje sa Indijom, u znak protesta protiv novog ustava koji je potpisan od strane parlamenta, krajem septembra. Ustav restrukturira zemlju kao federalnu državu sastavljenu od sedam pokrajina, te je stupio na snagu 20. septembra.

Pripadnici etničkih Madhesi političkih partija su bojkotovali glasanje, a budući da je u procesu implementacija novih povelja, sastavljene su velike demonstracije koje su blokirale karaule sa Indijom, uključujući i glavne ulazne tačke na Birgunji, gradu oko 135km južno od glavnog grada, Kathmandua.

Već nekoliko sedmica, indijski granični službenici su sprečavali da pošiljke zaliha od vitalnog značaja pređu granice, tvrdeći da protesti protiv ustava Nepala stavljaju živote indijskih vozača u opasnosti.

Ova kontinentalna zemlja u velikoj mjeri zavisi od susjedne Indije za većinu svog uvoza.

Bilo je izvještaja da vlasti u New Delhiju ustvari stoje iza ove blokade. Indijski zvaničnici su negirali ove optužbe.

Stanovnici na jugu zemlje tvrde da će nove unutrašnje granice diskriminirati historijsko marginalizirane zajednice. U sukobima između demonstranata i policije je do sada poginulo oko 50 ljudi.

Izvor: PressTV / APA.ba
Tags: Nepal Indija humanitarna kriza UNICEF