Vijesti , Ekonomija ,

BRICS banka počinje posuđivati u juanima

BRICS-ova Nova banka za razvoj (NDB) bi mogao početi sa radom zaduživanja u kineskoj valuti, prema riječima potpredsjednika banke, Vladimir Kazbekova.

On kaže da će se banka fokusirati na kredite u nacionalnim valutama za potencijalne kupce.

"S obzirom na stabilnost kineske valute i skale tržišta kineskog duga, mislim da jedan od prvih koraka u pružanju sredstava Nove razvojne banke može biti ulazak na kinesko tržište i zaduživanje u juanima," izjavio je u utorak na otvaranju BRICS-Media Summita u Pekingu.

U ponedjeljak, kineski juan je uključen u MMF-u grupu rezervnih valuta (SDR) zajedno sa američkim dolarom, eurom, britanskom funtom i japanskim jenom.

Kazbekov je rekao da NRB razmatra načine ulaska na finansijska tržišta ostalih članova BRICS-a: Brazila, Rusije, Indije i Južne Afrike.

"Želimo da pronađemo nove fleksibilne instrumente kreditiranja, da bi se značajno smanjilo vrijeme razmšljanja o kreditu, te da pokušamo aktivno koristiti model javnog-privatnog partnerstva," dodao je.

Mogao bi postojati nedostatak sredstava za dugoročne projekte bez aktivnog privlačenja privatnog kapitala, prema riječima potpredsjednika.

NDB je osnovana od strane zemalja BRICS-a, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike u 2014. Njen glavni cilj je da promoviše projekte održivog razvoja u okviru BRICS zemalja. 

Izvor: RT / APA.ba
Tags: BRICS banka juan Kina