Vijesti , Mena ,

UN vjeruje da je Iran radio na razvoju nuklearnog oružja

Iran je obavljao radnje koje su vezane za razvoj nuklearnog oružja u prošlosti, zaključila je atomska agencija UN-a u svom izveštaju kojim završava gotovo deset godina istraživanja i otvara put za implementaciju orijentacijskog sporazuma, čiji je cilj smanjenje svake buduće nuklearne prijetnje iz Teherana. Iran je uporno negirao bilo kakav interes za nuklearno oružje ili predhodni rad na takvom oružju, a iranski zamjenik ministra vanjskih poslova, Abbas Araqhchi je izjavio za iransku televiziju da izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju "potvrđuje mirnu prirodu" iranskog nuklearnog programa. Ali sporni izvještaj je stao na stranu američkih navoda, rekavši da agencija "procjenjuje da je provedeno niz aktivnosti od značaja za razvoj nuklearne eksplozivne naprave u Iranu do kraja 2003. godine, kao i koordinirani napori i neke aktivnosti koje su se odvijale sve do 2009.“ Niti jedan prethodni izvještaj IAEA-a nije tako jasno povezao Iran sa radom na razvoju nuklearnog oružja. 

Istovremeno, agencija je opisala svoj zaključak kao procjenu, te ostavila konačnu odluku o tome da li se slučaj treba zatvoriti u rukama Washingtona i drugih vodećih nacija koje  predstavljaju 35-člani odbor IAEA. Ta odluka je provizorno postavljena za 15. decembar kada se odbor sastaje da odluči da li će odobriti sporazum. Očekuje se da bi odobrenje zatvorilo IAEA istrage i ispunilo jedan od ključnih zahtjeva nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila. To dogovor određuje da agencija mora biti u poziciji da završi svoje ispitivanje i dostavi mišljenje koje je ključni uvjet za početak kraja sankcija prema Teheranu. U zamjenu, Teheran mora srezati nuklearnu tehnologiju koja bi se mogla koristiti u budućnosti za izgradnju bombe. Pored želje za okončanjem svih nametnutih sankcija zbog nuklearnih aktivnosti, Iran pridaje veliki značaj zatvaranju knjige o navodima nuklearnog pogona, te da ukine sve kaznene mjere i obriše sumnje u njegov nuklearni program. 

Izrael, neumoljivi neprijatelj Irana, je pozvao na dodatni pritisak prema Teheranu. Premijer Benjamin Netanyahu je zatražio da IAEA "nastavi istragu," te kaže da je iranska prošlost relevantna za "trenutni status" njegovog nuklearnog programa. 

Izvještaj navodi postojanje "organizacijske strukture" prije 2003. koja je bila "pogodna za koordinaciju niza aktivnosti od značaja za razvoj nuklearne eksplozivne naprave, "razvoj detonatora," koji je relevantan za nuklearni eksploziv, te "iako se priznaje da uređaji imaju" rastuću "civilnu i konvencionalnu vojnu korist, rad na posebnom eksplozivnom inicijatoru ima "osobine relevantne za nuklearni eksploziv, kao i za mali broj alternativnih aplikacija." Uzorci iz okoliša sajta nisu u suprotnosti sa iranskim tvrdnjama da se lokacija koristila u ne-nuklearne svrhe, te agencija snažno sumnja da je Iran navodno izvršio testiranja eksploziva jer bi to značilo da postoje tragovi nuklearnog punjenja na lokaciji, a nema dokaza o takvom radu tokom kratke inspekcije na licu mjesta, ali je utvrđeno da su opsežni građevinski radovi na tom mjestu prije inspekcije, ometale IAEA koja je pokušavala da ispita svoje sumnje. 

Procjena navodi da Iran nije dostavio nove informacije o nekim upitima koji datiraju još iz 2011. godine kada je IAEA prvi put objavila svoje navode o radu za koje se u nekim slučajevima čini da nemaju drugu svrhu osim nuklearnog naoružanja. U slučaju tehnologije za "dvostruke namjene," tehnologije koja se može primijeniti i za civilne programe i za nuklearno oružje, Iran je rekao da su eksperimenti bili civilni po prirodi ili za konvencionalne vojne svrhe, navodi agencija. 

U Vašingtonu, portparol Stejt departmenta, Mark Toner, je rekao da je izvještaj "u skladu sa onim što su Sjedinjene Države dugo tvrdile, da Iran imao program nuklearnog naoružanja, koji je zaustavljen u 2003." On je također rekao da je izvještaj ispunio uslove koji su propisani nuklearnim sporazumom. Taj sporazum navodi da Iran mora ispuniti konkretne rokove za saradnju sa IAEA, kako bi bili u mogućnosti da završi svoju istragu ovog mjeseca. Senatori navode da je izvještaj IAEA potvrdio zabrinutost zbog mogućih vojnih aspekata iranskog nuklearnog programa. "Čak i IAEA, koja nije poznata po vrlo snažnim komentarima, razumije i priznaje da je Iran lagao, da su u stvari, imali vojnu dimenziju svog nuklearnog programa," rekao je republikanski senator Bob Corker, predsjednik senatskog komiteta za vanjske odnose, koji su se protivili nuklearnom sporazumu sa Iranom. SAD je dugo pozivao da Iran smanji ne samo svoj sadašnji nuklearni program, nego i da prizna dosadašnji rad na nuklearnom oružju. Odbijanje Irana je od 2006. godine vodilo do niza rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i sankcija protiv Teherana, te donedavno, latentnu opasnost od SAD-a, te izraelskog vojnog udara protiv iranskih nuklearnih postrojenja. Te prijetnje su umanjene i prioriteti Vašingtona su se pomjerili potpisivanjem nuklearnog sporazuma koji je ko-projektiran od strane SAD-a i Irana, te potpisan od strane pet drugih naroda. 

Izvor: DailySabah / APA.ba
Tags: UN Iran nuklearni program SAD Izrael