Vijesti , Ekonomija , Kina ,

AIIB uskoro počinje sa radom

Azijska infrastrukturna investicijska banka (AIIB) će početi sa radom sredinom januara 2016. godine, rekao je zamjenik šefa AIIB-e, u četvrtak.

Prema riječima Chen Huana, otvaranje AIIB-e će biti moguće nakon što Indija i Rusija, dva najveća dioničara ove banke, odmah nakon Kine, ratificiraju sporazum AIIB-e, sredinom decembra.

Kina je ratificirala sporazum prošlog mjeseca.

Prošle godine je Kina, zajedno sa još 20 zemalja, potpisala memorandum o razumijevanju za postavljanje AIIB-e. Nakon ovog poteza, desetine drugih zemalja su navodno podnijele aplikacije za članstvo u ovoj regionalnoj banci.

Vlasti su rekle da banka ima za cilj da pruži finansijska postrojenja za lanac razvojnih projekata, uključujući izgradnju brana, luka, elektrana i telekomunikacijskih mreža širom Azije.

AIIB će imati sjedište u Pekingu i njenu strukturu će nadgledati neplaćeni, nerezidentni odbor direktora koji će, kako kažu arhitekte, uštedjeti novac i trenja prilikom donošenja odluka.

Sedamdeset pet posto dionica AIIB-e je distribuirano u Aziji, dok je ostatak dodijeljen među zemljama izvan nje.

Njemačka, Francuska i Brazil su među ne-azijskim članovima banke, uprkos američkih napora da svoje saveznike odvrate od pridruživanja. Još jedan američki saveznik koji se pridružio AIIB-i je Australija, dok je Japan ostao neutralan.

AIIB banka - koja se posmatra kao konkurent u nastajanju za snažne financijske institucije zapada kao što su Svjetska banka, Azijska razvojna banka i Međunarodni monetarni fond – izaziva strah Bijele kuće da će postati nova kineska politika kojom će se povećati uticaj druge po veličini svjetske ekonomije, na regionalnom i međunarodnom nivou.

Izvor: PressTV / APA.ba
Tags: AIIB Kina Azija ekonomija banka