Vijesti , Mena , Kina ,

Iran obnavlja naftne sporazume sa Kinom

Iran poduzima korake da pojača izvoz nafte nakon ukidanja sankcija, proširujući ugovore sa dva velika kineska kupca u 2016., te započinjanjem razgovora sa drugim potencijalnim kupcima iz te zemlje, izvještava Reuters.

Sinopec Corp, najveća rafinerija u Aziji, te kineski državni trgovac Zhuhai Zhenrong Corp će zajedno podići oko 505.000 barela dnevno (BPD) sirove nafte iz Irana u 2016. godini, kao i ove godine, kada su uzeli oko polovice od ukupnog izvoza Islamske Republike, prenosi Reuters, pozivajući se na izvore koji su uključeni u pregovore.

Kina je kupila 536.500 barela iranske sirove nafte u 10 mjeseci, do kraja oktobra, što je za 1,9 posto manje od prije godinu dana, te postala treći redovni klijent.

Iranski zvaničnici za naftu su se sastajali u posljednja dva mjeseca sa trgovcima PetroChina-e, državne rafinerije koja je druga po veličini u zemlji, te državnom CNOOC, koja vodi petrohemijski kompleks sa Royal Dutch Shell, izjavili su izvori koji su uključeni u pregovore.

Matična kompanija PetroChina-e, CNPC, je započela bušiti naftu u iranskom polju North Azadegan sredinom oktobra, a procjenjuje se da je protok oko 75.000 barela dnevno. Ublažavanje sankcija može omogućiti kompaniji da počne podizati udio proizvodnje, izjavili su izvori ove kompanije, a prenosi Reuters.

Zbog očekivanih obnavljanja glavnih ugovora sa Kinom u 2016. godini, očekuje se da će Zhuhai Zhenrong Corp podići prosječno 240.000 barela dnevno, a Sinopec 265.000 barela, rekao je izvor.  

Iran je bio šesti kineski dobavljač u 2015. godini, ali se suočava sa snažnom konkurencijom poput Saudijske Arabije i Iraka. Iranska nafta je skuplja u poređenju sa drugim dobavljačima sa Bliskog istoka zbog manjeg sadržaja sumpora i nešto većeg prinosa od benzina, rekao je viši trgovac sa CNOOC-a.

Izvor: PressTV / APA.ba
Tags: Iran Kina nafta ekonomija sporazum