Vijesti , SAD i Kanada , Kina , Rusija ,

Rusija i Kina prestižu SAD po pitanju cyber tehnologije

Rusija i Kina su razbile američku iluziju da ih nijedna zemlja ne može preteći u smislu cyber tehnologije, kaže američki istraživački novinar.

"SAD je uvijek pretpostavljala da je majstor u kompjuterskim tehnologijama i da se može izvući sa čime god želi u smislu ulaska u kompjuterske sisteme drugih zemalja," rekao je David Lindorff, za Press TV.

"Oni su otkrili da su ne samo Rusi, nego i Kinezi jednako vješti i sposobni da rade sve ono što i SAD radi," dodao je.

SAD i Kina su postigli dogovor da prošire saradnju na zaustavljanju cyber špijunaže, izjavilo je američko ministarstvo pravosuđa, u srijedu.

Kinesko ministarstvo javne sigurnosti je pozdravilo ovaj sporazum, rekavši da će imati "veliki utjecaj" na realizaciju mjera internet sigurnosti.

Lindorff je rekao da su SAD bile prisiljene da prihvate sporazum nakon što je Kina uzvratila sa nekoliko pokušaja cyber špijunaže na američke mreže.  

Analitičar je izrazio sumnju o efikasnost dogovora, govoreći da su obje strane "serijski prestupnici i govore da ne rade stvari koje zapravo svakodnevno rade."

"Sumnjam da će se to zaustaviti," rekao je Lindorff.

SAD već godinama optužuju kinesku vladu i vojsku za obavljanje kompjuterskih napada, uključujući i napore za krađu informacija iz saveznih agencija.

Peking je odbacio optužbe za cyber napade, rekavši da su licemjerne.

Izvor: PressTV / APA.ba
Tags: Rusija SAD Kina cyber napadi