Vijesti , Azija , Rusija , Kina ,

Kina i Rusija pokreću zajedničku novinsku agenciju za jačanje evroazijskih integracija

Ruske i kineske vlasti su se složile da uspostave zajedničku informacijsku agenciju koja će raditi u obje zemlje, kao i veliki debatni klub sa privremenim imenom Amur dijalog.

"Prijedlog o stvaranju zajedničke novinske agencije je postignut na rusko-kineskom forumu koji se trenutno odvija u Pekingu. Također, postoji inicijativa da se obrazuje stručni panel koji će ugostiti stalni dijalog za zemlje na Bliskom Istoku,“ rekao je šef Odbora za masovne medije državne Dume, Jurij Šuvalov, u komentarima za Izvestia Daily.

Šuvalov je dodao da će se oba projekta vjerojatno realizovati 2016. godine, koja je proglašena godinom ruskih i kineskih masovnih medija.

Zvaničnik je napomenuo da su, po njegovom mišljenju, ruski i kineski masovni mediji u "kvalitetnoj fazi rasta," a novi zajednički projekti bi doprinijeli međusobnom povjerenju, adekvatnoj procjeni događaja širom svijeta i preciznom razumijevanju pozicije koju dva naroda imaju o raznim pitanjima.

"To se odnosi na čitav niz međunarodne politike, ekonomski razvoj euroazijskog kontinenta i spoj između euroazijske ekonomske unije i ekonomskog regiona "Put svile," jer se ova dva projekta razvijaju u dvije različite zemlje, ali zajedno rade u sinergiji," rekao je Šuvalov novinarima.

Evroazijska ekonomska unija je započela 2015. godine kao Carinska unija Rusije, Kazahstana i Bjelorusije. Ubrzo su se bloku pridružili i Armenija, a kasnije i Kirgistan. Mnoge druge zemlje su izrazile interes za uspostavljanje zone slobodne trgovine s EEU. Vijetnam je već potpisao sporazum, dok je Indija u fazi pregovora. Očekuje se da će Tajland pokrenuti zone slobodne trgovine sa EEU u 2016. U julu, sirijski premijer, Wael Halqi, je rekao da Damask želi da uđe u euroazijsku uniju i uspostavi bescarinske zone za jačanje ekonomskih odnosa sa prijateljskim državama.

Novi put svile je kineski projekt koji ima za cilj uspostavljanje ekonomskog koridora sa Rusijom i Mongolijom.
U maju, ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski vođa Xi Jinping su potpisali sporazum koji će omogućiti da ove dvije zemlje surađuju na povezivanju razvoja euroazijske ekonomske unije zajedno sa ekonomskim projektom svile, uz brojne druge energetske, trgovačke i finansijske sporazume.

Izvor: RT / APA.ba
Tags: Kina Rusija ekonomija trgovina Putin Xin sporazum saradnja geopolitika vojska tehnologija