Vijesti , Mena ,

Erdogan: Povlačenje turskih trupa iz Iraka ne dolazi u obzir

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, je izjavio u četvrtak da povlačenje turskih trupa iz Iraka ne dolazi u obzir i dodao da su vojnici u Iraku dio misije obučavanja. 

Govoreći na konferenciji za novinare sa bosanskim i hrvatskim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, Erdogan je rekao da raspoređivanje turskih vojnika datira još iz 2002. godine, a dodatne trupe su raspoređene u 2014. godini kao odgovor na zahtjev premijera iračke vlade, Haider Abadija. 

"Turski vojnici u Mosulu nisu tamo kao borci, nego kao treneri. Njihov broj može varirati ovisno o veličini kurdskih vojnika. Njihovo povlačenje, barem za sada, ne dolazi u obzir," rekao je. 

Erdogan se osvrnuo i na prijedlog Rusije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UNSC) da izda izjavu protiv raspoređivanje turskih vojnika, rekavši: "Vijeće sigurnosti UN-a je odbilo ovaj prijedlog, a mi ćemo nastaviti da pratimo ovaj proces. Međutim, Turska je odabrala da sarađuje sa međunarodnom koalicijom protiv Islamske države." 

Podsjećajući da Turska dijeli 911 i 390 kilometara dugu granicu sa Sirijom i Irakom, Erdogan je rekao da je trenutna situacija u susjednim zemljama od vitalnog značaja za Tursku i dodao da Rusija treba da objasni svoju prisutnost u Siriji, jer ne dijeli granicu ni sa Irakom, ni sa Sirijom. U utorak, ruski ambasador Ujedinjenih naroda, je rekao Vijeću sigurnosti UN-a da se Turska ponaša "nepromišljeno i neobjašnjivo" slanjem trupa preko granice u Irak, bez odobrenja vlade. 

Međutim, Sjedinjene Države i drugi zapadni članovi Savjeta su odbili da pozovu saveznika Tursku da naredi ili potvrdi suverenitet Iraka.

Izvor: DailySabah / APA.ba
Tags: Turska Rusija UN Sirija Irak