Vijesti , SAD i Kanada , Rusija ,

Američki BBG traži još novca od Kongresa

Izgleda da američka državna televizija vjeruje da je Rusija tri puta opasnija od Islamske države. Kako drugačije objasniti bizarno opravdanje Upravnog odbora za emitovanje (BBG) zbog kojeg traže dodatnih 30,5 miliona dolara iduće godine od Kongresa?

Prema BBG-u, matične organizacije Glasa Amerike (VOA) i RFE / RL, Rusija je gotovo tri puta opasnija od ISIS-a. Ovo se može uočiti iz njihovih najnovijih prijedloga potrošnje. Prošle nedelje, izabrani predstavnici BBG-a su se obratili Kongresu sa zahtjevom da za 2016. godinu, njihova sredstva budu 751.500.000 dolara. Naravno, predstavili su svoje redovne doze shizofrenog defetizma. Kako su predstavnici uspjeli zadržati ozbiljno lice teško je razumjeti.

Kao i obično, svi su bili u kontradikcijama prilikom montiranja svojih izjava kako bi odgovarale određenom dnevnom redu koji su promovisali. Prvi primjer je kada je Kenneth Weinstein, član BBG, pokušao spriječiti utjecaj RT-a, rekavši da je ova mreža dio grupe "sekundarnih platformi." Ubrzo nakon toga, njegov suradnik Enders Wimbush, iz Woodrow Wilson centra, je promovisao sliku RT - i drugih stranih medija - kao opasnost za  američke interese naglašavanjem njihovih "velikih masa sljedbenika."

Ovo slijedi poznati obrazac, u kojem se BBG očito ne može odlučiti da li je RT neefikasan ili masovna prijetnja. Za svoje potrebe, oba odgovora su jednako korisna - ovisno o tome koje mišljenje pokušavaju prodati taj dan. 

Zanimljivo, Wimbush je također spomenuo kineski CCTV i katarsku Al Jazeeru, zajedno uz RT. U ranim danima emitiranja vijesti, SAD i Velika Britanija su potpuno kontrolisale sfere pod engleskim jezikom, putem javnih i privatnih kompanija. Kada su obje zemlje pokrenule invaziju na Irak 2003. godine, kablovskom i internet domenom su dominirali sadržaji koji su javno ili privatno finansirani od strane BBC-a, ali i drugi emiteri koji su promovisali ovaj rat, poput CNN-a, Sky News-a i Fox News-a. Ovi emiteri su povoljno papagajski ponavljali stavove State Departmenta i spoljnih poslova Velike Britanije i bili sretni da stope svoje novinare sa vojnicima. Ovo je osiguralo prijateljstvo i naklonost vlada.

Rusija, Kina, Francuska i Njemačka su se oštro usprotivile američkoj i britanskoj kampanji koja je destabilizovala Bliski istok. Taj upad je nedvojbeno uzrok današnje borbe sa ISIL-om – a čak je i sam Tony Blair priznao da je invazija bila "djelomično odgovorna". Međutim, sa eterom kojim su dominirale ove dvije zemlje, bilo je teško čuti razloge za drugačiji pristup.

Rusija je pokrenula RT krajem 2005. godine kako bi prikazala svoje poglede široj publici. Francuska je slijedila primjer nekoliko mjeseci kasnije sa France 24. Kina je konačno okrenula CCTV-9, kanal opšteg interesa u sveobuhvatni informativni servis CCTV 24 u 2010. godini. Njemački Deutsche Welle je završio svoju evoluciju u istom formatu ove godine.

Iako su prije deset godina Francuska i Njemačka smatrane 'neprijateljski nastrojenim' od strane nekih elemenata u Washingtonu, nakon odlaska Georgea W. Busha, odnosi su se poboljšali. Zbog toga i postoji ova opsesija BBG-ovih zagovornika sa RT-om, i u manjoj mjeri, sa CCTV i Al Jazeerom. Nasuprot tome, BBC, DW, Euronews i France 24 se nikada nisu spomenuli na saslušanju u Senatu, uprkos tome što također uživaju javno finansiranje i što imaju jasno naznačenu misiju da iznose poglede na svijet njihove nacije ili organizacije. To će se vjerojatno nastaviti, osim ako buduća vlada u Parizu, Londonu ili Berlinu odluči da se suprotstavi američkim interesima i povrati suverenitet.

Weinstein, sa svoje strane, tvrdi da Rusija izdvaja 1,4 milijarde dolara godišnje na 'propagande'. Njegova definicija'propagande' se čini da prikazuje sve javno finansirane emitere 'neprijateljskih' država, jer saveznici vlade SAD-a mogu, po svemu sudeći, povećavati fond svojih mreža do mile volje. Istina je da Rusija izdvaja za sve nacionalne medijske usluge oko 1,4 milijardi dolara. To uključuje sve, kako domaće tako i strane, te nije ograničeno na vijesti. Nasuprot tome, BBC  troši više od 7,7 milijardi dolara svake godine - i uskoro će dobiti još jednu  masivnu injekciju od britanske vlade.

U Washingtonu, BBG traži 751.500.000 dolara za 2016. godinu, u odnosu na 721 milion dolara iz ove godine. To je samo za strano emitovanje, prije svega radio i online usluge i vrlo ograničene TV projekte. U isto vrijeme, alokacija RT-a u 2016. je manja od polovine, 19 milijardi rubalja ili 287.000.000 dolara.

BBG-ovo obraćanje Kongresu tvrdi da je ova ogromna suma novca potrebna kako bi "i dalje podržavali demokratske promjene u vremenu važnih izazova za nacionalnu sigurnost, dinamično globalno tržište komunikacija i vladina ograničenja potrošnje." Ovo očito nije „propaganda.“ Oni insistiraju da će prioritet za 2016. biti da se suprotstavi "ruskoj agresiji" i "ISIL-u".

Da bi se to postiglo, BBG predlaže da se izdvoji 15,4 miliona dolara od 30,5 milijuna dolara za borbu protiv Rusije i samo 6,1 milijuna dolara za borbu protiv ISIS-a. U suštini, BBG smatra da je Rusija gotovo tri puta više smrtonosna za američke interese od ISIS-a. Svakako se čini da stvarnost nije nedvosmislena.

Postoji mnogo pokazatelja koji ukazuju na činjenicu da vrlo često, RFE / RL i VOA i nisu zapravo tu da se bave vijestima. Bivši zaposlenik Andrey Babitsky je  otpušten iz RFE / RL zbog izvještavanja o temi koju je mreža željela da cenzuriše, naime o ratnim zločinima ukrajinskog Aidar bataljona. The Guardian je  izvijestio da je Babitsky rekao: "Mislim da se situacija mnogo promijenila od početka sukoba između Rusije i Zapada i u značajnoj mjeri, Radio Liberty, koji je dugo vremena bio novinarska organizacija, je postao propagandni instrument."

RFE / RL i VOA će gotovo sigurno dobiti dodatna sredstva za 2016. Međutim, budimo iskreni, dodatni novac neće učiniti nikakvu razliku. BBG-ov problem nije novac. Njegov je problem sadržaj koji proizvode. Kao i ostala američka politika prema Rusiji, njihova naracija je zaglavljena u prošlosti. 

Izvor: RT / APA.ba
Tags: BBG propaganda SAD Rusija RT