Vijesti , Ekonomija , Evropa , Rusija ,

Ukrajina nametnula moratorij za dug od 3 milijarde dolara prema Rusiji

Ukrajina je nametnula moratorij na 3 milijarde dolara otplate ruskog duga, rekao je premijer te zemlje, Arseny Yatsenyuk, na sastanku vlade u petak. Ova najava dolazi uoči roka za otkup duga, 20-tog decembra.
"S obzirom da je Rusija odbila, uprkos našim naporima da se potpiše sporazum o restrukturiranju i da se prihvate naši prijedlozi, kabinet će nametnuti moratorij na plaćanje duga od 3 milijarde dolara", rekao je Jacenjuk.

Isplata je zaustavljena "dok se ne daju prijedlozi restrukturiranja ili dok se ne donese odluka nadležnog suda", dodao je premijer.

Kijevski moratorij na otplatu duga Rusiji predstavlja default, prema riječima predsjednika Vijeća za međunarodne poslove federacije, Konstantina Kosačova.

"Prema pravilima MMF-a, moratorij ukrajinske vlade na 3 milijarde dolara za otplatu dugova u Rusiji je, u stvari, deklaracija ukrajinskog defaulta", rekao je Kosačov.

U srijedu, Međunarodni monetarni fond (MMF) je priznao dug Ukrajine prema Rusiji kao služben i suveren. Suvereni status duga znači da će Ukrajina morati proglasiti default, ako ne mogne da plati.

Međutim, u utorak, MMF je promijenio strogu politiku zabrane kreditiranja "u zemlje koje ne  otklanjaju svoje zaostale dugove sa kreditorima."

Odluka je kritikovana od strane Moskve, jer će po svemu sudeći omogućiti MMF-u da nastavi poslovanje kao i obično sa Kijevom, čak i ako ne plati svoj dug prema Rusiji.

Prema Yatsenyuku, Ukrajina je također zaustavila otplate duga prema državnom vlasništvu za ruske banke.

"Vlada nameće moratorij na 507.000.000 dolara plaćanja duga ruskim bankama od dvije ukrajinske kompanije, Yuzhnoe i Ukravtodor. Od danas, sva plaćanja su suspendovana dok naša vlada ili sud ne donese drugačiju odluku", rekao je Jacenjuk.

Kasno u četvrtak, ukrajinsko Ministarstvo financija je izjavilo da Kijev ne može isplatiti Rusiji 3 milijarde dolara kredita u euroobveznicama bez postizanja dogovora o restrukturiranju duga koji je postignut sa drugim međunarodnim kreditorima.

Zemlja "ostaje posvećena pregovorima u dobroj vjeri" sa Moskvom oko restrukturiranja duga, reklo je ovo ministarstvo u svom priopćenju.

U avgustu, Ukrajina je dogovorila restrukturiranje sa odborom kreditora na čijem je čelu Franklin Templeton (koji je vlasnik ukrajinskih obveznica u vrijednosti od oko 7 milijardi dolara) pružajući 20 posto otpisa na oko 18 milijardi dolara.

Rusija je odbila da učestvuje u restrukturiranju duga, tvrdeći da je kupovina obveznica bila dio državnog kredita, a ne komercijalna.

U novembru, ruski predsjednik Vladimir Putin je ponudio plan restrukturiranja trogodišnjeg duga, pod uslovom da kreditne garancije budu okupljene iz SAD-a, EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda. Pod uslovima ove ponude, Rusija će odustati od plaćanja ove godine i Kijev će platiti milijardu godišnje u naredne tri godine.

Dogovor je otpisan nakon što zapadni pomagači nisu bili voljni da daju takve garancije.

Prošle sedmice, predsjednik Putin je naredio Ministarstvu finansija da podnese tužbu protiv Ukrajine, ako Kijev ne vrati Rusiji 3 milijarde dolara u euroobveznicama u roku od 10 dana grace perioda, nakon isteka roka, 20. decembra.

Ukrajinski suvereni dug prema Rusiji datira iz dogovora između predsjednika Putina i bivšeg predsjednika Viktor Janukoviča, u 2013. godini, koji je predviđao da Moskva kupi ukrajinske obveznice u vrijednosti od 15 milijardi dolara. Moskva je kupila obveznice za 3 milijarde dolara 20-tog decembra 2013, a dug je trebao da bude otkupljen 20. decembra, 2015. godine.

Izvor: RT / APA.ba
Tags: Ukrajina Rusija dug MMF ekonomija