Vijesti , Ekonomija , SAD i Kanada ,

Washington ukinuo zabranu na izvoz nafte

Američki predsjednik Barack Obama je u petak potpisao zakon o ukidanju zabrane na izvoz nafte. Cijene sirove nafte su pale na najniži nivo od 2004. godine, a Barel WTI trgovanje je na 34,45 dolara po barelu dok je Brent na 36,46 dolara po barelu od 07:00 GMT u ponedjeljak.

Već skoro dvije godine, američki proizvođači nafte lobiraju Kongres da ukine zabranu izvoza nafte, tvrdeći da će eliminisati poremećaje na tržištu i stimulirati američku ekonomiju.

Međutim, američki proizvođači sirove nafte možda neće biti spremni za izvoz nafte ako cijena ostane niska. Ako je barel skuplji za proizvodnju od tržišne cijene, američke naftne kompanije će vjerovatno usporiti proizvodnju i zadržati je na domaćem tržištu.

"To bi bilo u funkciji tržišnim uvjetima", rekao je izvršni direktor američke naftne kompanije Hess Corporation, John Hess, za Wall Street Journal. 

Restrikcije na izvoz nafte su uvedene u SAD-u 1975. godine u sredini energetske krize. One su pratile OPEC-ov naftni embargo prema SAD-u i drugim zemljama koje podržavaju Izrael tokom arapsko-izraelskog rata 1973. Nakon embarga, Washington je olakšao ograničenja na uvoz nafte i naredio zabranu izvoza.

Obim proizvodnje nafte u SAD-u se gotovo udvostručio u posljednjih deset godina, kao rezultat naftnog buma u toj zemlji. Statistički podaci američkog ministarstva energetike pokazuju da je u decembru prošle godine prosječna dnevna proizvodnja dostigla rekordnih 9,4 miliona barela nafte dnevno. U 2015., proizvodnja je ostala na istoj razini zbog pada cijene nafte. Ukupan iznos od nafte se ove godine procjenjuje na 486.000.000 barela.

Visoka proizvodnja nafte je pomogla da se snize cijene benzina u SAD-u do nivoa koji je bio 2009. godine. 

Izvor: RT / APA.ba
Tags: Kongres Obama zakon nafta izvoz ekonomija