Vijesti , Mena , SAD i Kanada ,

Cionistički lobi iza američkih viznih ograničenja

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova, Hossein Jaberi Ansari, je izjavio da su nedavno osmišljena vizna ograničenja u SAD-u, koji utiču na dvojno nacionalne Irance i ljude koji su posjetili Iran, izglasana pod pritiskom cionističkog lobija.

Tokom svog sedmičnog brifinga za novinare u ponedjeljak, Jaberi Ansari je izjavio da je nedavno usvojeni zakon u Washingtonu dio cionističke kampanje za sprečavanje i kasnije potkopavanje nuklearnog sporazuma između Irana i P5 + 1 grupe zemalja.

U subotu, Washington je donio zakon koji utiče na program za ukidanje viza (VWP), koji inače izuzima državljane iz 38 zemalja iz potrebe da dobiju vize za posjete Sjedinjenim Američkim Državama. Kao rezultat ove promjene, program više ne uključuje dvojne državljane iz Irana, Iraka, Sirije i Sudana, kao i bilo koga ko je putovao u ove zemlje u posljednjih pet godina.

SAD uvjerava Iran da zakon neće uticati na implementaciju američkih obaveza iz nuklearnog sporazuma, poznate kao Zajednički Sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), sa Islamskom Republikom.

U nedjelju, američki državni sekretar John Kerry je napisao pismo iranskom ministru vanjskih poslova, Mohammad Javad Zarifu, rekavši da promjena statusa viza "neće ni na koji način spriječiti SAD da ispuni svoje obaveze iz JCPOA."

Ukazujući na Kerrijevo pismo, Jaberi Ansari je rekao da je SAD dužna, prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a, da izvrši svoje obaveze navedene u JCPOA, dodajući da je kriteriji Irana i njegovog pridržavanja ovog dogovora američka implementacija sporazuma.    
 
Na pitanje da li će Iran ostati posvećen nuklearnom sporazumu nakon ovog zakona, Jaberi Ansari je izjavio je da će iranski odbor za nadgledanje implementacije JCPOA donijeti potrebne odluke u vezi predanosti Teherana prema ovom dogovoru.

"Mi ćemo učiniti sve kako bi obje strane poštovale svoje obaveze i spriječile kršenje odluka i obaveza", rekao je.

Nuklearni dogovor je postignut između Irana i P5 + 1 grupe zemalja - SAD, Velike Britanije, Francuske, Kine, Rusije i Njemačke, u glavnom gradu Austrije, u Beču, 14. jula.

Izvor: PRESSTV / APA.ba
Tags: SAD Iran JCPOA vize ukidanje državljanstvo