Teme , Evropa , Mena ,

Daesh ćemo napasti na pet frontova

U posljednjih nekoliko sedmica, vidjeli smo užasne događaje u Francuskoj i Americi. U terorističkim napadima je već poginulo na stotine nevinih ljudi. Ovi napadi su dizajnirani kako bi podijelili zapadni svijet i proširili strah širom naših velikih nacija. Umjesto toga, mi stojimo zajedno, ojačani našom ujedinjenom odlučnošću da se čvrsto pridržavamo naših zajedničkih vrijednosti i da se suočimo sa zlom koje nas ugrožava. 

Zato ćemo obojica biti u New Yorku ove sedmice i raditi sa našim međunarodnim saveznicima kako bismo se suočili sa Daeshom. Unutar Daesha, suočavamo se sa novim tipom prijetnje. Ne samo da vođe ovog kulta smrti izvode barbarski, brutalni terorizam nad ljudima koji žive u dijelovima teritorije koju oni kontrolišu, nego žele i da prošire svoju brutalnost širom svijeta. To predstavlja novi izazov za vlade i međunarodnu zajednicu. Moramo odgovoriti na prijetnje sa kojima se suočavamo kod kuće, a istovremeno, raditi sa našim globalnim partnerima da napadnemo i pobjedimo Daesh u Iraku, Siriji i na drugim mjestima. 

Naš sveobuhvatni pristup ima pet elemenata. Prvo, suprotstavljamo se terorističkim prijetnjama sa kojima se suočavamo kod kuće sa strategijom za sprečavanje napada koja ne ostavlja skrovište za ekstremističke ideologije koje su pokretači tih napada. 

Drugo, poduzimamo diplomatsku akciju da pružimo političku tranziciju za novu Siriju kroz pregovore između sirijske opozicije i Asadovog režima. U petak, britanska vlada će sjediti za stolom u New Yorku sa Arapskom ligom, Kinom, Egiptom, Saudijskom Arabijom, Turskom, Francuskom, Rusijom, Iranom, Irakom, SAD-om i ostalim koju učestvuju u političkom procesu čiji je cilj da se dovede do kraja građanski rat u Siriji. 

Ovaj kolektivni napor radi na rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a da se osnaži UN-ova misija nadgledanja primirja i da se podrži proces političke tranzicije kojim će Asad napustiti svoj ured.

Ovo je treći sastanak od oktobra i gradit će se na temeljima konferencije u Rijadu od prošle sedmice, sa širokim spektrom lidera sirijske opozicije koji će održati sastanak da se dogovore o pregovaračkom odboru i viziji koja će pomoći da se ucrta put za pregovore i okončanje sukoba u Siriji. 

Treće, mi ćemo nastaviti sa humanitarnom pomoći za milione ljudi koji su primorani da napuste svoje domove zbog Daesha i Asadove brutalnosti. Ova Vlada je već iskoristila svoj budžet strane pomoći kako bi dala svoj doprinos od 1,1 milijardu funti pomoći sirijskim izbjeglicama, a spremni smo dati dodatnu milijardu za podršku postkonfliktne rekonstrukcije i stabilizacije.

Četvrto, poduzimamo mjere da se ospori Daeshova propaganda, potkopa njihova ideologija i zaustavi protok regruta.

Konačno, izolacija Daesha od međunarodnog finansijskog sistema mora biti ključan element svake sveobuhvatne strategije koja će ga degradirati i na kraju uništiti. Iskoristivši teritorije u istočnoj Siriji i na zapadu i sjevernu Iraka, Daeshu je dozvoljeno da preuzme kontrolu nad velikim brojem naftnih polja. Ova organizacija ne koristi naftu samo za vlastite potrebe, nego i za prodaju po sniženim stopama, preko posrednika. 

Zaista, smatra se da sirijska naftna polja pružaju Daeshu oko 1,5 miliona dolara dnevno. Znamo da vojna akcija koju se sada odvija s našim saveznicima, cilja naftnu infrastrukturu, te se time počinje ograničavati ovaj resurs. Ali možemo i trebamo učiniti i više. 

U četvrtak ćemo sudjelovati na prvom sastanku ministara financija Vijeća sigurnosti u njihovoj 70-godišnjoj historiji. Sa našim saveznicima, uključujući i američkog ministra finansija, Jack Lewa, i francuskog ministra financija, Michel Sapina, pronaći ćemo dogovor o novim mjerama da se odbije Daeshov pristup resursima koji su im potrebni, pronalaženjem i iskorištavanjem ranjivosti u njihovim finansijskim mrežama. Režimske sankcije UN-a bi se trebale koristiti za ciljanje trgovaca i posrednika koji olakšavaju ilegalne trgovine naftom.

Potrebna nam je bolja saradnja i komunikacija između naših službenika koji provode zakon i obavještajnih agencija kako bi identificirali te ljude.  

Britanija i njeni međunarodni partneri sada moraju djelovati kako bi ugušili ilegalno finansiranja terorističkih organizacija koje žele uništiti sve ono za šta se zalažemo. Kada vrijednosti slobode i demokratije budu ugrožene, važno je da cijeli svijet koji dijeli ove vrijednosti radi zajedno da bi se suočio sa prijetnjom.

Izvor: DailySabah / APA.ba
Tags: Daesh terorizam Sirija izbjeglice kriza napad