Teme , Mena ,

Izrael i Turska mogu napraviti trajan napredak, ali Palestina je ključ njihovih odnosa

Diplomatski odnosi između Turske i Izraela su počeli 1948. godine, kada je Turska postala jedna od prvih zemalja koja je priznala Izrael. Međutim, od tada, bilateralni odnosi koji se temelje na obostranom interesu, su postali žrtva izraelske politike koja kontinuirano ugrožava mir i stabilnost u regiji. 

Međusobni diplomatski odnosi, koji su doživjeli zlatno doba 1990-ih godina, su ušli u burnu fazu početkom novog milenijuma. Napad na Mavi Marmara i ubistvo 10 turskih mirovnih aktivista, uključujući i američko-turskog državljanina, istančali su smrtna zvona već narušenih odnosa. 

I turska javnost i država su vrlo osjetljivi prema stradanjima palestinskog naroda. Snažne historijske, ekonomske i kulturne veze između Turske i Izraela nisu spriječile pad u njihovim odnosima. 

Potpisivanjem sporazuma u Oslu sredinom 1990-ih, svi su se nadali da je palestinski problem ušao u začarani krug koji će dovesti do eventualnog rješenja. Međutim, propust da se postigne obostrano prihvatljiv sporazum je izazvao Drugu Intifadu 2000. godine, zatim ciklične i smrtonosne izraelske upade u pojas Gaze tokom posljednjih deset godina. Nastojanja Turske da posreduje u mirovnim sporazumima između Izraela i njegovih regionalnih antagonista i olakša kraj palestinskom pitanju su postala žrtve hirova i apetita izraelskih političara. 

Razvoj događaja od pojave Arapskog proljeća, ratova u Iraku i Siriji i intervencija u regiji su stvorili priliku da ove dvije zemlje prodube veze koje su zasnovane na zajedničkim interesima. Bilo kakvo jačanje veza se treba shvatiti kao posljedica općeg pogoršanja državne strukture u regiji. Možemo se nadati da će povećanje regionalnih napetosti i širenje ruskog i iranskog utjecaja omogućiti da Izrael odustane od svog ratobornog stava i počne pratiti racionalniju politiku. 

Iako treba biti zadovoljan novim napretkom u bilateralnim odnosima, koji se temelje na spajanju nacionalnih interesa, izraelska vlada treba da ovo shvati kao priliku koja joj se nudi po prvi putu u posljednjih deset godina. Jačanje odnosa sa Turskom je najbolji način da se okonča njihova regionalna izolacija i zaustavi njihovo rastuće otuđenje iz globalne zajednice. Normalizacija odnosa sa Turskom, koja je postala centar gravitacije u regiji, također će pružiti Izraelu mogućnost za uzgajanje poboljšane regionalne pozicije. Međutim, ključni kamen spoticanja za bilo koji budući napredak sa Turskom i sa drugim regionalnim akterima, ostaje sudbina palestinskog naroda. Ukoliko Izrael i dalje bude opsjedao pojas Gaze i činio niz kršenja prava, suđeno mu je da i dalje bude izoliran u regionu i da se suočava sa rizikom da bude tretiran kao smetnja za ostatak svijeta.

Zadovoljenje sva tri preduslova koje je postavila Turska vlada je od presudnog značaja za osiguravanje podrške javnosti za stabilan i održiv odnos između Izraela i Turske. Izrael se već izvinuo za napad na Mavi Marmara. Međutim, čini se da su ove dvije vlade napustile ispunjenje posljednjeg i najvažnijeg preduvjeta, ukidanje blokade u pojasu Gaze. Svi koraci za poboljšanje odnosa su značajni sve dok podržavaju napore na rješavanju palestinskog pitanja. Ne može biti nikakve sumnje da dokle god sadašnja izraelska politika prema Gazi ostaje na mjestu, turska javnost neće u potpunosti podržati bilo kakvu vrstu zbližavanja. 

Značajan napredak ka rješenju koje će odgovarati svima, zajedno s krajem flagrantnog i ponovljenog kršenja svetosti Al-Aksa džamije, ne samo da će pružiti ozbiljan poticaj u odnosima, nego će učiniti da Izrael postane u potpunosti prihvaćen i poštovan član međunarodne zajednice. Takvi koraci će također omogućiti da se sve odgovorne strane u regiji fokusiraju na izgradnju mira i stabilnosti. 

Trebamo biti zabrinuti zbog mogućnosti da će bilo kakav sporazum sa mutnim uslovima omogućiti Izraelu da izvrši diplomatski trik kako ne bi morao ukinuti blokadu u cijelosti. Turska javnost zahtijeva bezuvjetan i neograničen kraj blokade. Izrael treba da pokaže turskoj javnosti da iskreno želi povratak ka boljim odnosima. Izraelska vlada, koja nije uspjela da se pridržava mnogih međunarodnih normi i pravila koje pokazuju moderne države, treba da osigura osjećaj povjerenja u narednom procesu normalizacije i poduzme konkretne korake za poboljšanje života Palestinaca.

Izvor: DailySabah / APA.ba
Tags: Izrael Palestina Gaza Turska odnosi