Vijesti , SAD i Kanada ,

Amerikanci konzumiraju sve više alkohola zbog ekonomskog stresa

Američki pisac i analitičar, Daniel Patrick Welch, je okrivio stanje ekonomije za povećanje smrtnih slučajeva povezanih sa alkoholom u Sjedinjenim Državama.

Prema novim podacima američke vlade, više od 30.000 Amerikanaca je umrlo od uzroka koji su izazvani alkoholom, prošle godine, stopa koja se nije vidjela u posljednjih 35 godina.

U 2014. godini, bilo je 30.722 smrtnih slučajeva od trovanja alkoholom i ciroze, ili 9,6 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi, što je povećanje od 37 posto od 2002. godine, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ova brojka alkoholom izazvanih smrtnih slučajeva isključuje smrtne slučajeve od vožnje u pijanom stanju, druge nesreće i ubistva počinjena pod uticajem alkohola, rekli su iz CDC-a.

Ako se uključe i ti brojevi, godišnji broj poginulih neposredno ili posredno uzrokovan alkoholom bi bio skoro 90.000.

Komentarišući za Press TV u četvrtak, Welch je rekao da je "to komplicirano i ima puno faktora, ali niti jedna od tačaka vladinih podataka ne želi da se fokusira na stanje ekonomije i kako se to odnosi na ekonomsku nesigurnost ljudi, njihov nivo stresa, te njihovu želju da konzumiraju alkohol kao sredstvo za bijeg ili samoliječenje."

"Jedan od razloga je što ne žele da budu uključeni u veliku kampanju laganja o stanju ekonomije u cjelini; oni ne govore o ovim statistikama i pokušavaju izgledati kao da su stvari u redu," dodao je.

"Istina je da sve vlade lažu i sve vlade koriste statistike za manipulaciju stvari kako bi se pohvalili sa svojih performansama, ali SAD je posebno genijalna, podmukla i kreativna o tome kako to raditi," rekao je.  

Izvor: PRESSTV / APA.ba
Tags: SAD alkohol ekonomija stres