Vijesti , Mena ,

Saudijska Arabija odrubila glavu još jednom stranom državljaninu

Saudijska Arabija je odrubila glavu pakistanskom državljaninu, koji je osuđen na smrt zbog optužbi vezanih za trgovinu drogom, čime je broj pogubljenja u kraljevstvu ove godine dostigao nevjerovatnu cifru od 93.

Saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, je reklo u svojoj izjavi da je osuđeni pakistanski muškarac, identifikovan kao Mohammed Ishaq Thawab Gul, pogubljen u utorak.

Ovaj čovjek je proglašen krivim za krijumčarenje heroina u kraljevstvo, dodalo je ministarstvo.

U najzapanjujućem slučaju pogubljenja ove godine, Saudijska Arabija je 2. januara pogubila Šeik Nimr al-Nimr uz 46 drugih ljudi, uprkos međunarodnim pozivima za oslobađanje istaknutih šiitskih vjerskih vođa i drugih zatvorenih političkih disidenata u kraljevstvu. 

Prema izvještaju AFP-a, Saudijska Arabija je izvršila 153 pogubljenja, uključujući 71 stranog državljanina, u 2015. Ovaj broj godišnjih pogubljenja u Saudijskoj Arabiji je neviđen još od 1995. godine.

Saudijski zvaničnici su izvršili smrtne presude mačem, a onda pokazivali njihove leševe iz helikoptera kako bi bili sigurni da javnost vidi rezultate njihovih nedjela.

Zabrinutost raste zbog sve većeg broja pogubljenja u Saudijskoj Arabiji.

Saudijske vlasti kažu da pogubljenja pokazuju posvećenost saudijske vlade "održavanju sigurnosti i ostvarivanju pravde."

Ova zemlja je pod posebnim kritikama grupa za ljudska prava zbog izvršenja pogubljenja za ne-fatalne zločine.

Prema Amnesty International, Saudijska Arabija ima jednu od najviših stopa pogubljenja u svijetu. Human Rights Watch (HRW) je pozvao da Saudijski režim ukine svoje "grozno" odrubljivanje glava. 

Stručnjaci za ljudska prava su izrazili zabrinutost zbog pravičnosti suđenja u Saudijskoj Arabiji.

Muslimanski vjerski službenici su također osudili Rijad za usmrćivanje osumnjičenih bez prilike da se brane, opisujući Saudijske vlasti kao necivilizacijske.

Silovanje, ubistvo, otpadništvo, oružana pljačka i trgovina drogom se kažnjava smrću od strane saudijske vlasti.

Izvor: PRESSTV / APA.ba
Tags: Saudijska Arabija Pakistan ljudska prava