Vijesti , Mena ,

Erdogan: Možemo sami riješiti problem sa ISIL-om

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, upozorio je u utorak da Ankara može sama poduzeti jednostrane akcije protiv Takfiri Daesh terorista u Siriji ako ne dobije pomoć od partnera iz multi-nacionalne koalicije protiv ovih militanata.

Erdogan je rekao da će Turska nastaviti sama ako se ne odgovori na navodne napade grupe u pograničnom gradu Kilis.

"Mi ćemo poraziti Islamsku državu (Daesh). Sami ćemo riješiti taj problem, ako ne dobijemo pomoć koja će spriječiti da rakete padaju na Kilis", rekao je Erdogan na međunarodnom sastanku ministara u Istanbulu.

Raketni napadi na Kilis, od strane Islamske države, grad koji se nalazi na granici Sirije, su porasli u posljednjih nekoliko sedmica, što je dovelo do toga da turske vlasti upozore na potencijalne zračne i kopnene operacije na ovoj sirijskoj teritoriji.

Turska vrši zračne udare na Daesh pozicije u Siriji i Iraku kao dio takozvane međunarodne koalicije.

Turski mediji prenose da je Erdogan primio delegaciju zvaničnika iz Kilisa u utorak i obećao im podršku i djelovanje zbog povećanja raketnih napada sa teritorija ISIL-a, u sjevernoj Siriji.

Kilisov guverner Sulejman Tapsiz je izjavio nakon sastanka da je Erdogan "već pažljivo pratio [napade na Kilis], te je bio obaviješten o svemu i da on stoji sa Kilisom i narodom Kilisa."

Izvor: PRESSTV / APA.ba
Tags: Erdogan Turska Sirija ISIL