Teme , Mena ,

Može li Vladimir Putin pobijediti u Siriji i postati moćnik na Bliskom istoku?

U svom svjedočenju o sirijskom ratu, novinarka Francesca prenosi: "Asadovi avioni su iznenada počeli bombardovanja, pretvarajući sve u vjetar, prašinu i meso, ali su bili toliko neprecizni da ustvari nikada nisu bombardovali front: Oni su rizikovali da pogode lojaliste umjesto pobunjenika."

To je bilo onda; Francesca Borri je objavila knjigu 2015. Danas, više-manje je isto. Danas, dok svijet gleda pasivno, ruski borbeni avioni pomažu sirijskoj vatrenoj moći, uzrokujući sve više smrti i uništenja.

Značenje eskalacije

Aranžman prekida vatre koji je postignut između predsjednika Obame i Putina krajem februara je povrijeđen više od 2.000 puta u protekla dva mjeseca.

Sirijsko-ruska bombardovanja su ponovo započela 22. aprila, uprkos sporazumu o prestanku neprijateljstava, primirju ili "mirovnim pregovorima" u Ženevi.

Ili možda su započela upravo zbog tih razgovora. Tajming nije mogao ili se ne bi trebao propustiti. Ovo je "Jetfighter diplomatija".

Osim ako Washington ne pritisne Moskvu da se pridržava vlastitih ugovora, u toku je zasigurno eskalacija odnosa.  

Također, Putin i Asad su i dalje odlučni da koriste vojnu silu kako bi ostvarili svoje ciljeve u Siriji.  

Jedina razlika između njih dvojice se vrti oko Putinovog insistiranja na bombardovanje opozicije do pregovora, dok Assad preferira bombardovanje sirijske opozicije do ukupnog i potpunog poraza. 

Ali pošto je Kremlj ukorio Asada za potkopavanje pokušaja da ponovo pokrene diplomatski proces, Putin je diktirao tempo i intenzitet upotrebe sile prema povoljnom rješenju za Moskvu u Ženevi.

Ali da li djeluje?

Propali pregovori

Sudeći po trećem krugu sirijskih pregovora u Ženevi, Putin do sada nije uspio prevesti rusku vojnu agresiju, posebno nedavno bombardovanje okoline Alepa, u diplomatske dobitke.

Sirijska opozicija je odbila da pregovara pod vatrom i izašla iz razgovora sve dok se eskalacija ne zaustavi, dok ne dođe do kraja opsade, i dok politički zatvorenici ne budu pušteni.

Opozicija je takođe odbacila pokušaje Rusije (povremeno sa američkim saučesništvom) za promjenu osnova i ciljeva mirovnih pregovora. Naime uklanjanje Asada i uspostavljanje tranzicijskog upravnog tijela sa punim izvršnim ovlastima, što bi moglo uključivati članove vlade i opozicije.

I očekivano, odbačen je prijedlog Rusije za kozmetičkim promjenama ustava i osnivanja vlade nacionalnog jedinstva pod vodstvom Asada.

Ali, ako ste mislili da će neuspjeh Putina da diktira svojim uvjetima natjerati Moskvu da preispita svoju strategiju; onda je vrijeme da se probudite. Sanjate.

Kada sila ne radi, Putin koristi više od toga. Jasno, njegova tvrdnja da povuče snage je trik.

I tako je Rusija eskalirala opsade i bombardovanja. Još jednom inzistira na tretiranju Jaish al-Islam i posebno, Ahrar al-Sham - princip pobunjeničke grupe koje su predstavljene u razgovorima u Ženevi - kao terorističke grupe koje moraju biti poražene.

Može biti samo pitanje vremena za Putina da prihvati izbor totalnog rata kojeg preferira Asad.

Izvor: aljazeera / APA.ba
Tags: Asad Putin Sirija terorizam