Vijesti , Mena ,

Lider Irana: Neke regionalne vlade rade protiv muslimana

Lider Islamske revolucije, ajatolah Seyyed Ali Khamenei izjavio je da su određene muslimanske vlade izdale svoj narod pomažući SAD da sprovodi svoju politiku u regiji. 

"Neke islamske vlade izdaju svoje ljude i islamski ummet i utiru put za američki utjecaj", rekao je vođa učesnicima na međunarodnom takmičenju učenja Kur'ana, u Teheranu, u srijedu.  

"Određene (vlade) u islamskom svijetu, umjesto da se drže Kur'ana, drže se Taghuta", rekao je ajatolah Hamnei, koristeći arapsku riječ za idolopoklonstvo ili obožavanje svega drugog, mimo Allaha.  

"Amerika je glavni Taghut i Veliki Sotona", dodao je vođa.

Ajatolah Khamenei je rekao: "Oni koji sprovode američku politiku u regionu se pridržavaju Taghuta i vjeruju u njega." 

Vođa je rekao da Takfiri teroriste i vehabijske zajednice rade u korist neprijatelja "istiskujući palestinsko pitanje ka zaboravu" kroz svoju vladavinu terora na Bliskom istoku.

Islamska država i druge Takfiri grupe prate ideologiju koja je ukorijenjena u vehabizmu koji zagovaraju saudijske vjerske vođe i uporno ga tolerišu, a čak imaju podršku svojih vladara. 

Ajatolah Khamenei je rekao, "Šejtanske sile su uplašene od islama i muslimanske zajednice od 1,5 milijardi vjernika."

Vođa je rekao da se ogromne sume novca troše na štetu islama i muslimana, ali "ne sumnjamo da pobjeda pripada islamu."

"Neprijatelj se boji moćnog i hrabrog islama", rekao je ajatolah Hamnei, navodeći da je Iran glavna meta napada, upravo zbog tog straha. 

"Otpor protiv Amerike je glavna svrha iranskog junaštva," rekao je vođa, dodajući: "niti nas neprijateljska obećanja obmanjuju, niti nas njihove prijetnje plaše."

"Oni (neprijatelji) znaju da su stavovi Islamske Republike uticajni u svijetu. Mi smo iskreni sa muslimanskim zemljama, a naše riječi i djela su identična", dodao je.

Izvor: PRESSTV / APA.ba
Tags: Iran islam terorizam SAD