Mena , Teme ,

Samo još jedan kućni video o izraelskoj vojsci

Kada neko spomene u raspravi "najnoviji" video izraelskog nasilja nad nenaoružanim Palestincima, teško je znati na koji se poziva s obzirom na obilje i učestalosti takvih snimaka. Ovaj tjedan, to je bio Palestinac koga tuku vojnici.

Međutim, svaki najnoviji incident brzo postaje stara vijest, zamijenjen novijim snimkama zlostavljanja. Kumulativni učinak ovoga jeste da, tokom vremena, mnogim gledateljima snimci prestaju biti šokantni ili čak vrijedni prenošenja. Ovo ujedinjuje nepravdu uhvaćenu na kameri.

Iza desničarske gledanosti Fox Newsa, pojavilo se ogorčenje širom Sjedinjenih Država zbog količine nedavnih video zapisa koji prikazuju neoprostivu, a ponekad i fatalnu policijsku brutalnost protiv Afroamerikanaca.

Benjamin Netanjahu je obećao da će "iskorijeniti" rasizam.

"Moramo također popraviti i izraelsko društvo", dodao je.

Međutim, kada je u pitanju rasizam protiv Arapa, izraelsko društvo ne vidi sebe kao pokvareno, a izreka kaže, "Ako nije pokvareno, ne treba popravljati." Tu se ne radi o razlici u državljanstvu - Palestinski Izraelci se također posmatraju istim očima.
Prožimajuća anti-arapska indoktrinacija u Izraelu počinje još u djetinjstvu zbog atmosfere koja, ne samo da potiče i opravdava potčinjavanje i ubistva Arapa, nego ih čak predstavlja kao ne-ljudske.

Za primjer, dovoljno je samo pogledati nedavno izabranu vladu Izraela. Zamjenik ministra odbrane Eli Ben Dahan je opisao Palestince kao "zvijeri, a ne ljude", i mješovite arapsko-jevrejske brakove kao "tihi holokaust". Ministar obrazovanja Naftali Bennett se hvalio u 2013: "Ubio sam mnoge Arape u mom životu i nemam nikakvih problema s tim."

Ministar pravosuđa Ayelet Shaked je objavio sljedeće na svojoj Facebook stranici prošle godine: "Cijeli palestinski narod je neprijatelj... oni su svi neprijateljski borci, a njihova krv će biti na njihovim glavama. Ovo uključuje i majke... inače, još malih zmija će biti odhranjeno."

Prošlog mjeseca, ministar odbrane Moshe Yaalon je zaprijetio da će u još jednom ratu sa Hezbolahom, "nanijeti bol libanskim civilima uključujući i djecu".

Kada su takvi gnusni stavovi ne samo uobičajeni nego i savršeno prihvatljivi, zar je onda čudno što na površinu izlaze video klipovi u kojima Izraelci izražavaju želju da ubiju Arape, pa čak i djecu, dok "najviše moralna vojska na svijetu" upravo to radi, a pozdravljani su kao heroji u tom procesu?

Iskazi vojnika o namjernom gađanju palestinskih civila nisu vodili ka javnim moralnim optužbama, nego ka optužbama za izdaju.

Razlog za obilje video klipova o nasilju nad palestincima jeste izraelska kultura nekažnjavanja. Imao sam lično iskustvo sa ovim kada sam radio u Palestini, nakon što sam zlostavljan na kontrolnim punktovima i nakon što mi je život bio dva puta ugrožen od strane izraelskih vojnika.

Jednom prilikom, džip pun izraelskih vojnika je kružio oko mene noću bez razloga. Jedan od njih je uperio mitraljez u mene i povukao obarač. Ispostavilo se da pištolj nije bio napunjen, ali u tom trenu sam mislio da sam mrtav. Džip se odvezao dok su se vojnici smijali.

Znanje trupa, policije i doseljenika da se snimaju čini malu razliku, jer se udobno osjećaju zbog činjenice da će najvjerojatnije proći nekažnjeno, ili će u najgorem slučaju dobiti ukor. Zloupotreba uhvaćena na kameri je samo vrh ledenog brijega. Većina koja nije, jednostavno je uskraćena i iskrivljena od strane vlasti.

Izrael istražuje incidente (kada se suoče sa video dokazima), ali to je nebitno, pošto se brzo oslobode krivci ili se istrage blokiraju. Ove sedmice, objavljen je nalaz istrage o prošlogodišnjem ratu u  Gazi, u kojem je ubijeno više od 2.200 Palestinaca, a velika većina su bili civili.

Organizacije za ljudska prava, kao što su Amnesty International i Human Rights Watch optužili su Izrael za ratne zločine, ali izraelski izvještaj navodi da su njihove vojne akcije bile "zakonite i legitimne". Istoga dana objavljivanja, došla je vijest da je Izrael blokirao, po drugi put, posjetu na palestinsku teritoriju izaslanika UN-a za ljudska prava Makarima Wibisono.

Izrael se prošle nedelje oslobodio od posebnih slučajeva palestinskih smrti i zlostavljanja u Gazi, uključujući i djecu koja su ubijena vazdušnim napadima dok su igrali fudbal na plaži, a sve to u prisustvu novinara. Šta možemo očekivati kada je sudija, porota i egzekutor ista osoba?

Ove sramotne istrage su dovoljno loše i bez zablude Izraela da će uvjeriti Međunarodni krivični sud (ICC) da njegov nadzor nije potreban. Kada se neko ponaša kao zakon po sebi dovoljno dugo, pojavi se vjerovanje da su istinski iznad zakona, i još gore, da imaju pravo da tamo budu. Krajnje je vrijeme za provjeru stvarnosti, ne samo za Izrael, nego i za one koji vjeruju da su sposobni ili čak spremni da dođe na svoje, sami od sebe.

Izvor: AlJazeera / APA.ba
Tags: